Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Έτοιμο το πρωτο πακετο!!


Έτοιμο το πρώτο πακέτο για ιδιώτες


Στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας πέρασε χθες το πρώτο «πακέτο» δημόσιας περιουσίας που βαίνει προς αποκρατικοποίηση και περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που προορίζονταν για εκμετάλλευση το 2012 (το 21% του «Ελ. Βενιζέλος», το 35,5% των ΕΛΠΕ κλπ).

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων τα "ώριμα" στοιχεία μεταφέρονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στη συνέχεια σταδιακά θα μεταφέρονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησής τους.

Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει:

- Επέκταση της άδειας τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

-Επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».

-Ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

-Πώληση του 55% της ΔΕΠΑ.

-Διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ.

-Διάθεση αδειών για τυχερά παίγνια.

-Την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μπορούν να πωληθούν και να επανενοικιαστούν (sale and lease back) με πολύ σοβαρό δημοσιονομικό όφελος.

Πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία θα πουληθούν και στη συνέχεια θα επανενοικιαστούν από το δημόσιο. Πρόκειται για ακίνητα στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία μετά την πώλησή τους θα ενοικιαστούν από τον νέο ιδιοκτήτη στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για έσοδα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (ήδη έχουν εισπραχθεί 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ), εκ των οποίων 1,3 δισ. θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια και από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα και μη- με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων περνούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος άντλησης εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και 28 δισ. έως το 2014.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου