Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μπορουν να σβησουν την μηχανή αυτοκινητου απο μακρια

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρία κυβερνο-ασφάλειας και λογισμικού κατά των ιών McAfee, στο μέλλον είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των οδηγών αυτοκινήτων.

Καθώς τα οχήματα αποκτούν όλο και περισσότερους υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και, παράλληλα, συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο, κακόβουλοι χάκερ θα μπορούσαν να πάρουν εξ αποστάσεως τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ακόμα και να σβήσουν τον κινητήρα, ενώ ο οδηγός κινείται στο δρόμο.

Η εταιρία προειδοποιεί ότι υπάρχει πια τόσο πολύ ενσωματωμένο λογισμικό σε ένα αυτοκίνητο, από τους αερόσακους και τα ραδιόφωνα έως τα καθίσματα και τα συστήματα ελέγχου πλοήγησης, που οι χάκερ θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλαπλά και, εν δυνάμει, επικίνδυνα προβλήματα. Νωρίτερα φέτος, ερευνητές έδειξαν στην πράξη -όχι θεωρητικά- και μάλιστα με διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων ότι είναι δυνατό ένας χάκερ από απόσταση να ανοίξει τις πόρτες του οχήματος ή να ξεκινήσει την μηχανή, χρησιμοποιώντας απλά γραπτά μηνύματα.

Οι δυνητικές κυβερνο-επιθέσεις κατά αυτοκινήτων περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», την εξ αποστάσεως απενεργοποίηση του οχήματος, το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του κινητήρα μέσω κινητού τηλεφώνου, τον εντοπισμό της ακριβούς γεωγραφικής θέσης του αυτοκινήτου, την κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω συστήματος Bluetooth, την παρεμπόδιση της πλοήγησης μέσω δορυφορικών συστημάτων κ.α.

«Όσο ολοένα περισσότερες λειτουργίες ενσωματώνονται στην ψηφιακή τεχνολογία των αυτοκινήτων, η απειλή μιας επίθεσης και κακόβουλης χειραγώγησης αυξάνει», αναφέρει η έκθεση. Η McAfee επισημαίνει ότι η τάση των καταναλωτών-οδηγών είναι να επιθυμούν όλο και περισσότερες διασύνδεσης του οχήματός τους, ώστε να αποτελεί προέκταση του υπολογιστή και του «έξυπνου» τηλεφώνου τους, όμως προειδοποιεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουν τους κινδύνους από τυχόν κακόβουλο λογισμικό.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου