Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ....

Εντονη αναταραχή επικρατεί στη Βρετανία αλλά και στην Ιταλία εν αναμονή των νέων μέτρων λιτότητας που προωθούν οι κυβερνήσεις.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Observer», κάλεσε τους Βρετανούς εργαζομένους να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού.



Ο Λεν Μακλάσκι, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε πως οι 6,5 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία που είναι μέλη συνδικάτων -περίπου το 25% του εγχώριου εργατικού δυναμικού- οφείλουν να «δώσουν μάχη». Η τριήμερη διάσκεψη της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων (Trades Union Congress, TUC) αναμένεται να είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών εν μέσω των συνομιλιών της κυβέρνησης και των συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής της TUC, Μπρένταν Μπάρμπερ, είπε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξει κύμα απεργιών το φθινόπωρο, εάν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει από το σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Τον Ιούνιο, 300.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και δάσκαλοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία σε εθνικό επίπεδο για το θέμα. Ωστόσο ο Στιβ Γουέμπ, υπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αναθεωρείται το σχέδιο που προέβλεπε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα στα 67 χρόνια έως το 2036 και στα 68 έως το 2046. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ντάνκαν Σμιθ για θέματα εργασίας και συντάξεων, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Οσμπορν, εξετάζει νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, εμμένοντας στα σχέδια για μείωση του ελλείμματος.

Η πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων Ιταλίας Confindustria, Εμμα Μαρτσεγκάλια, τόνισε ότι «η χώρα κινδυνεύει και η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει: ή να δράσει ή να φύγει». Αναφερόμενη στα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εγκρίθηκαν από τη Γερουσία την Τετάρτη, η κα Μαρτσεγκάλια υπογράμμισε ότι το 60% των μέτρων απαρτίζεται από νέους φόρους και η φορολογική πίεση αγγίζει πλέον το 44,5% του παραγόμενου εισοδήματος, ποσοστό που για την Ιταλία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Η επικεφαλής της ένωσης κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην απελευθέρωση της αγοράς και σε ιδιωτικοποιήσεις. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, επικαλέστηκε έκθεση της Ε.Ε. που αναφέρει ότι η Ιταλία είναι εντάξει σε ό,τι αφορά την κατάσταση του συνταξιοδοτικού της, απαντώντας στην κα Μαρτσεγκάλια.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.


ΠΗΓΗ: totefteri 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου