Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ !!!




Τις πόλεις που ακολουθούν δε χρειάζεται διαβατήριο ή αεροπορικό εισιτήριο για να τις επισκεφτείτε. Βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σε μουσεία ή απλώς στη φαντασία των ανθρώπων που αναλαμβάνουν να τις αναπαραστήσουν.
Απολαύστε, λοιπόν, τις πόλεις - μικρογραφίες και ...προσοχή που πατάτε!..........

*  Νταμ, νταμ...Μαντούρονταμ.
Η Μαντούρονταμ είναι μια πόλη μινιατούρα στα περίχωρα της Χάγης στην Ολλανδία.
Είναι τόσο μεγάλη σε έκταση, που αποτελεί κανονικό πάρκο ψυχαγωγίας.
Είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
Η Ολλανδική αυτή πόλη σε κλίμακα 1:25 αποτελείται από σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, αλλά και χαρακτηριστικά κτίρια, όπως τα κεντρικά της εθνικής τράπεζας της Ολλανδίας, καθεδρικούς ναούς και παλάτια, το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ και το λιμάνι του Ρότερνταμ.
Μέχρι και σιδηρόδρομος διασχίζει το πάρκο!.
*  Μια πόλη για καθαρά δόντια.
Εμείς μπορεί να μη γνωρίζουμε τον κ. Stan Mounro, αλλά στην Αμερική είναι διάσημος για τις κατασκευές του με οδοντογλυφίδες.
Τη δική του μικρή πόλη χρειάστηκε 6 χρόνια για να τη δημιουργήσει, χρησιμοποιώντας 6 εκατομμύρια οδοντογλυφίδες και 170 λίτρα κόλλας.
Ο κ. Μούνρο εργάζεται στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.
*  Πωλείται η "Μόσχα"!
Ένα ταξίδι στο χρόνο κάνουν οι επισκέπτες της συγκεκριμένης πόλης σε μικρογραφία.
Πρόκειται για τη μίνι Μόσχα.
Δημιουργήθηκε το 1977 από 300 εργάτες, με αφορμή την 60ή επέτειο της Επανάστασης των Μπολσεβίκων (εκείνων δηλαδή που κατέλαβαν την εξουσία στη Ρωσία και ίδρυσαν τη Σοβιετική Ένωση).
Η μινιατούρα αυτή βρίσκεται στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης και το πολύπροκο σύστημα φωτισμού που διαθέτει την κάνει ακόμα πιο επιβλητική και ρεαλιστική.
Ωστόσο, η συντήρησή της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εξαιτίας κυρίως του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει.
Μάλλον γι αυτό και έχει βγει στο σφυρί για πώληση, στην τιμή των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
*  Χάρτινος καημός.
Χρειάστηκε 4 χρόνια και ατελείωτη υπομονή για να κατασκευάσει τη δική του πόλη από χαρτί.
Μιλάμε για τον Ιάπωνα καλλιτέχνη οριγκάμι (της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης με χαρτί) Γατάρου Ίτο, ο οποίος "έχτισε" μια χάρτινη πόλη ύψους 1 μέτρου και πλάτους 2,5 μέτρων.
Λένε πως ο Ίτο φιλοτέχνησε την πόλη αυτή για να ξεχάσει την αποτυχία του να μπει στο πανεπιστήμιο.
Τελικά, αφοσιώθηκε τόσο πολύ σε αυτό το έργο, που πολλές φορές τον έπαιρνε ο ύπνος πάνω στον πάγκο εργασίας του.
*  Petit = μικρό.
Ο κύριος Ζεράρ Μπριόν είναι ένας άνθρωπος που δεν αντιστέκεται στις προκλήσεις.
Κάποιος άλλος στη θέση του θα απελπιζόταν ίσως αν του έκαναν την πρόταση να κατασκευάσει σε μινιατούρα το Παρίσι.
Εκείνος όμως σήκωσε τα μανίκια και ρίχτηκε στη δουλειά - για την ακρίβεια, χρειάστηκε 18.000 ώρες δουλειάς για να φτιάξει το Μικρό Παρίσι (Petit Paris) όπως ονομάστηκε.
Η γνωστή γαλλική "πόλη" δημιουργήθηκε στον κήπο του κυρίου Μπριόν, σε μια περιοχή την νότιας Γαλλίας, και τα υλικά της δεν ήταν άλλα από τούβλα, άδεια δοχεία παιδικών τροφών και κονσέρβες. Μέχρι και σήμερα, πάνω από 150.000 επισκέπτες έχουν περάσει από κει για να δουν τα 40 θρυλικά μνημεία της πόλης, όπως τα Ηλύσια Πεδία, τη Μονμάρτρη, τον Σηκουάνα και φυσικά τον Πύργο του Άιφελ, μέσα σε ένα κήπο κατάμεστο από εντυπωσιακά μπονσάι.
*   Πόλεις για τη λιγούρα!
Πώς θέλουμε να περνάμε όταν πηγαίνουμε διακοπές; Ζάχαρη!
Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο καλλιτέχνης  Meschac Gaba όταν είχε την ιδέα να "οικοδομήσει" μια πόλη από ζάχαρη - έστω και σε μικρογραφία.
Χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η γλύκα που πλημμυρίζει τους δρόμους της, αλλά και τα ζαχαρένια μνημεία από όλο τον κόσμο, όπως το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο Πύργος του Άιφελ κ.α. Γενικά, η πόλη περιλαμβάνει 600 κτίρια και χρειάστηκε δύο χρόνια για να...ανεγερθεί.
*   Στην ίδια λογική, ο Κινέζος καλλιτέχνης Σονγκ Ντονγκ χρησιμοποίησε γλυκά για να δημιουργήσει το αντίγραφο μιας ασιατικής πόλης, συμπεριλαμβανομένων μιας εκκλησίας και ενός γηπέδου.
Η εν λόγω πόλη εγκαταστάθηκε σε πολυκατάστημα του Λονδίνου και περιλάμβανε πάνω από 72.000 γλυπτά.
Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν όχι μόνο με το θέαμα, αλλά και με τη γεύση, αφού οι υπεύθυνοι του καταστήματος τους ζήτησαν να τη φάνε!
i-diadromi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου