Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σε καταληψη τα ΤΕΙ Χαλκιδας



Με πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01/09 διοικητικό συμβούλιο του σπουδαστικού συλλόγου ΣΤΕΦ και ΣΔΟ προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου οι σπουδαστές να αντιδράσουν στον νέο νόμο πλαίσιο που κατακρεουργεί τόσο τα ιδρύματά μας όσο και τους σπουδαστές αλλά και τους εκπροσώπους τους.
Η τοποθέτηση της ΔΑΠ ήταν η ακόλουθη ακριβώς όπως παρατίθεται.

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Σε μια περίοδο όπου η χώρα διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μετά την μεταπολίτευση, η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα διαλύσει εξ’ ολοκλήρου τόσο τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα, συντεταγμένα, με μεθοδικότητα και δεξιοτεχνία που θα ζήλευε και ο καλύτερος χειρούργος, παπαγαλάκια ανεξαρτήτως χρώματος και κομματικών αποχρώσεων ετοίμαζαν την πλήρη αποδόμηση των ελληνικών Ιδρυμάτων και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ώστε να περάσει νύχτα, εν μέσω θέρους, ο αντιδημοκρατικός αυτός νόμος – πλαίσιο .
Ένας νόμος – πλαίσιο που αποτελεί τη μεγαλύτερη ταφόπλακα στην ιστορία των ΤΕΙ, που τα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω καθώς τους αφαιρεί μία σειρά ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που έχουν κερδηθεί με τους Νόμους 2916/01 και 3549/07. Τα διαχωρίζει ξεκάθαρα από τα Πανεπιστήμια με όρους υποτιμητικούς, επιτρέπει την εισαγωγή χιλιάδων αποφοίτων ΙΕΚ την ώρα που ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πολλές ειδικότητες ΤΕΙ λόγω του συντεχνιακού εκβιασμού των επιμελητηρίων, εκμηδενίζει την «ενοχλητική» εκπροσώπηση των σπουδαστών, επιβάλει εξαντλητικά όρια σπουδών που εξωθούν τους σπουδαστές στην αποχώρησή τους από τα Ιδρύματα χωρίς λήψη πτυχίου και σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων τα οδηγεί σε τέλμα.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα ωστόσο είναι ο παραγκωνισμός της εκπροσώπησης των σπουδαστών στα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης των Ιδρυμάτων μας. Με την εκπροσώπηση μας στα όργανα αυτά καταφέρναμε να πιέσουμε και τις περισσότερες φορές να περάσουμε προτάσεις που κύριο γνώμονά τους είχαν το συμφέρον του απλού σπουδαστή.
Σαν να μην έφτανε αυτό το νέο νομοσχέδιο προβλέπει σαν νόμιμο χρόνο φοίτησης το ν+2 δηλαδή σε ότι αφορά το ΤΕΙ μας τα έξι χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο και εφ’ όσον εφαρμόζεται για όλους σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα αυτού όπως μπορεί να διανοηθεί ο καθένας θα είναι με το πέρας των 6 χρόνων να βγαίνουν σπουδαστές από τα Ιδρύματα χωρίς να έχουν λάβει το πτυχίο τους.
Σαν πρώτη δύναμη του ΤΕΙ-Χαλκίδας αλλά και σαν υπεύθυνη σπουδαστική παράταξη οφείλουμε να αντιδράσουμε. Ζητάμε:
1. Την αναβολή της εξεταστικής από το Συμβούλιο ΤΕΙ έτσι ώστε να διασφαλίσουμε στο μέλλον την εξέταση μας στα μαθήματα.
2. Προτείνουμε την κατάληψη του Ιδρύματος από Παρασκευή 02/09 έως Τρίτη 13/09 και την σύγκλιση κοινής Γενικής Συνέλευσης (ΣΤΕΦ-ΣΔΟ) στις 14/09 με σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών για το νόμο έκτρωμα. Παρόλα αυτά ως πρωτοπόρα και υπεύθυνη δύναμη στον χώρο του ΤΕΙ, επειδή διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία προσέρχονται οι νέοι σπουδαστές για να πάρουν πληροφορίες για την εγγραφή τους, καθώς και σπουδαστές για την έναρξη της πρακτικής τους άσκησης, προτείνουμε την κατάληψη του ιδρύματος με ανοιχτές τις διοικητικές υπηρεσίες και μόνο, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι σπουδαστές και να διενεργηθεί το του ΤΕΙ με σκοπό τη συζήτηση της αναβολής της εξεταστικής.
Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κόστος ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός, καθώς μας θυσιάζει στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων και της συναίνεσης. Άλλωστε εμείς σαν νέοι δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά. Μας τα έχουν στερήσει πριν από μας για μας.
Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υπερψηφίστηκε και ως αποτέλεσμα αυτής το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό από Παρασκευή 02/09 έως την Τρίτη 13/09.Την Τετάρτη 14/09 θα πραγματοποιηθεί κοινή Γενική Συνέλευση ΣΤΕΦ-ΣΔΟ προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια ή όχι των κινητοποιήσεων.
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου