Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

η Ελλαδα ειναι λιγoτερο ανταγωνιστικη !!




Ο δείκτης βαθμολογεί 141 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία διετία, η χώρα μας έχει χάσει 19 θέσεις. Βάσει της λίστας, λοιπόν, η Ελλάδα είναι λιγότερο ανταγωνιστική από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη FYROM, την Μποτσουάνα, τη Γουατεμάλα και το Λίβανο, ενώ είναι επίσης και η τελευταία σε ανταγωνιστικότητα από τις χώρες της Ε.Ε. Στη νέα, μεγάλη πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη συνέβαλε η δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, κριτήριο στο οποίο η χώρα έπεσε φέτος στην 140ή θέση. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, όσον αφορά στη σχέση δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.


Βελτίωση σε υγεία, παιδεία
Πάντως, όσον αφορά στον τομέα της υγείας και την εκπαίδευσης, η Ελλάδα σημείωσε βελτίωση. Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη ελλιπή λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών, δικαιολογεί γιατί η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.
Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και, γενικότερα, της κοινωνίας τους, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 96η (από 84η πέρυσι), στις υποδομές 45η (από 42η), στο μακροοικονομικό περιβάλλον 140ή (από 123η), στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 37η (από 40ή), στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 46η (από 42η), στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 107η (από την 94η), στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 110η (από 93η), στην τεχνολογική ετοιμότητα 47η (από 46η), στο μέγεθος αγοράς 42η (από 39η), στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 77η (από την 74η) και στην καινοτομία 88η (από 79η).
Η έκθεση σημειώνει ότι, βάσει των απαντήσεων που έλαβε από τις συνεντεύξεις, το βασικότερο πρόβλημα (ποσοστό απαντήσεων 22,1%) αποτελεί η μη αποδοτική κρατική γραφειοκρατία. Ακολουθεί με 13,8% η πρόσβαση στην χρηματοδότηση, με 13% η διαφθορά, 11,8% η φορολογική νομοθεσία και κατά 10,6% η πολιτική αστάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου