Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γιατί το FBI έκλεισε το Megaupload.com και η απάντηση των Anonymous!


Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκλεισαν μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες file-sharing στον κόσμο, το...

Megaupload.com, απαγγέλοντας κατηγορίες για κακουργήματα στους ιδρυτές και τους σημαντικότερους υπαλλήλους, ενώ ήδη....





έχουν συλληφθεί 4 εξ αυτών στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας!

Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια τεράστια εγκληματική επιχείρηση με επικεφαλής τον Kim Dotcom, η οποία έχει προκαλέσει ζημιές άνω των $500 εκατ. στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ έχει κερδίσει περισσότερα από $175 εκατ. από εγκληματικές ενέργειες.

Επιπλέον, κατηγορούνται οι:
Mathias Ortmann, 40 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας και Hong Kong – συνιδρυτής, CTO και διευθυντής

Sven Echternach, 39 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας – επικεφαλής ανάπτυξης
Finn Batato, 38 ετών, πολίτης και κάτοικος Γερμανίας – επικεφαλής marketing
Julius Bencko, 35 ετών, πολίτης και κάτοικος Σλοβακίας – σχεδιαστής

Andrus Nomm, 32 ετών, πολίτης και κάτοικος Εσθονίας και Τουρκίας – προγραμματιστής και επικεφαλής του τμήματος software
Bram van der Kolk (aka Bramos), 29 ετών, πολίτης και κάτοικος Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας – προγραμματιστής και επικεφαλής για τη δικτύωση του Megaupload

Από αυτούς, έχουν συλληφθεί όπως προαναφέραμε, οι Dotcom, Ortmann, Batato και Van der Kolk στη Νέα Ζηλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύλληψη των παραπάνω και για την έκδοση ενταλμάτων για περισσότερους από 20 υπαλλήλους σε διάφορες χώρες, έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση με τη συνεργασία των αρχών από τις ΗΠΑ, Hong Kong, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά και Φιλιππίνες.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιαστής/γραφίστας της ομάδας, Julius Bencko, ο οποίος κέρδισε το 2010 περισσότερο από $1 εκατ., ενώ στην κατοχή των υπόλοιπων έξι κατηγορουμένων της παραπάνω λίστας βρέθηκαν:

14 Mercedes-Benz με πινακίδες όπως ”POLICE”, “MAFIA”, “V”, “STONED”, “CEO”, “HACKER”, “GOOD”, “EVIL”, “GUILTY”.
Maserati (2010), Rolls-Royce (2008), Lamborghini (1989)
Τρεις Samsung TVs 83”, δύο Sharp TVs 108”
Jet skis, μοτοσυκλέτες, έργα τέχνης
60 servers Dell

Το Megaupload ιδρύθηκε το 2005 και είχε φτάσει κάποτε μέχρι την 13η θέση των πιο δημοφιλών ιστοσελίδων στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 630 servers στην Ολλανδία και 525 servers στην Virginia των ΗΠΑ, από όπου πήρε τη δικαιοδοσία το FBI για να συντάξει το κατηγορητήριο.

Megaupload Artist

Τώρα, η στοχοποίηση του Megaupload γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με τον CEO και ιδρυτή της εταιρίας Kim Dotcom, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διέγραφαν άμεσα οποιοδήποτε μη-εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο όταν υπήρχε ειδοποίηση από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, συμμετείχε στην προσπάθεια ένας πράκτορας της DMCA (Digital Millennium Copyright Act) από την Αμερικανική Κυβέρνηση, είχε δημιουργήσει το “abuse tool” δίνοντας άμεση πρόσβαση στους δικαιούχους, ενώ είχαν ξεκινήσει και συζητήσεις με μεγάλες εταιρίες, όπως η Universal Music Group, για την παροχή αδειοδοτήσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το email που απέστειλε ο Dotcom στην Pay-Pal στα τέλη του 2011:

Η νομική ομάδα μας στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές εναντίον μερικών ανταγωνιστών μας για να αποκαλύψει την εγκληματική δραστηριότητα τους. Θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε να μην συνεργάζεστε με αυτές τις ιστοσελίδες, που είναι γνωστό ότι πληρώνουν τους uploaders τους για πειρατικό περιεχόμενο. Καταστρέψουν την εικόνα και την ύπαρξη των ιστοσελίδων file-hosting/sharing (δείτε τι γίνεται με την PIPA). Δείτε τα Fileserve.com Videobb.com, Filesonic.com, Wupload.com, Uploadstation.com. Αυτές οι ιστοσελίδες πληρώνουν τον καθένα (ανεξάρτητα αν το αρχείο είναι πειρατικό ή όχι) και χρησιμοποιούν το PayPal.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Megaupload ήθελαν μια επιφανειακή νομιμότητα, αφού όλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι η κύρια χρήση της ιστοσελίδας είναι για τη διανομή παράνομου υλικού. Για του λόγου το αληθές, σημειώνει μεγάλο αριθμό email και διαλόγων μέσω chat μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρίας, όπου γνωρίζουν για το παράνομο υλικό και μάλιστα το μοιράζονται. Έτσι, η κυβέρνηση δηλώνει ότι το Megaupload δεν μπορεί να μπει στην ίδια κατηγορία με το YouTube, το οποίο προστατεύτηκε από αγωγή ύψους $1 δισ. της Viacom.

Ακόμη, το “abuse tool” υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο των δικαιωμάτων να αφαιρέσει το παράνομο αρχείο, αλλά στην πραγματικότητα αφαιρεί μόνο ένα link που οδηγεί στο αρχείο, τη στιγμή που μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πάντα μέσα στην ιστοσελίδα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να φαίνονται πιο νόμιμα από ό,τι πραγματικά είναι. Η λίστα με τα “Top 100″ donwloads δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή εικόνα, ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός αναζήτησης μέσα στο Megaupload για να κρύβεται το περιεχόμενο που αποθηκεύεται και μοιράζεται.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι γνώριζαν πολύ καλά τους σκοπού που εξυπηρετούσε η ιστοσελίδα, όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι μέσω chat και email:

“we have a funny business…modern days pirates :) ”
“we ‘re not pirates, we ‘just providing shipping services to pirates :) ”
“can u pls get me some links to the series called ‘Seinfeld’ from MU [Megaupload]“

Φυσικά, οι εργαζόμενοι ανέβαζαν και από μόνοι τους παράνομο υλικό στο Megaupload, όπως ένα επεισόδιο του BBC Earth το 2008, ενώ γνώριζαν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε το προστατευόμενο υλικό για την επιχείρηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται η χρήση του “abuse tool” μόνο για συγκεκριμένο αριθμό αιτημάτων ανά ημέρα. Για παράδειγμα, η Time Warner μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για την αφαίρεση 2500 links/ημέρα, αλλά όταν ζήτησε αύξηση έλαβε την απάντηση ότι δε συμφέρει τη Megaupload στο τωρινό επίπεδο ανάπτυξης.

Τέλος, οι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία. Μία αναφορά δείχνει ότι συγκεκριμένο site έστειλε 164.214 επισκέπτες στο Megaupload για να κατεβάσουν το Nero Suite 10, που κοστίζει $99.

Συμπέρασμα: το Megaupload γνώριζε τι συμβαίνει και δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει.

Megaupload 2

Πάντως, η υπεράσπιση της Megaupload μπορεί να πατήσει επάνω σε πολλά παράξενα, όπως ότι όταν η Viacom κατέθεσε τη δική της αγωγή για το YouTube, δεν συνελήφθη κανένας επικεφαλής (π.χ. ο Eric Schmidt).

Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι η Αμερικανική Δικαιοσύνη έχει καλύψει πολλές αγωγές που έχει καταθέσει κατά καιρούς η Megaupload χρησιμοποιώντας Αμερικανούς δικηγόρους, όπως εναντίον της RIAA (Recording Industry Association of America) που προσπάθησε να απαγορέψει το video της (βλ. παρακάτω), αλλά και ενάντια σε ανταγωνιστές της.

Στα ελαφρυντικά της μπορούν να προστεθούν αυτά που προαναφέραμε στο post, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η υποστήριξη που λαμβάνει το Megaupload από πολύ μεγάλα ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο (αποδείχτηκε ότι CEO του Megaupload είναι ο Swiss Beatz, μουσικός παραγωγός και σύζυγος της Alicia Keys).


Megaupload Mega Song HD


Celebrities Endorse Megaupload

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτής της δίκης, και φυσικά να δούμε αν θα εκδοθούν κατηγορητήρια και εναντίον άλλων file-sharing ιστοσελίδων, όπως τα Rapidshare και YouSendIt.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση στις ενέργειες του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ήρθε από τους Anonymous, με επιθέσεις DDoS στις ιστοσελίδες:

Department of Justice (Justice.gov)
Motion Picture Association of America (MPAA.org)
Universal Music (UniversalMusic.com)
Belgian Anti-Piracy Federation (Anti-piracy.be/nl/)
Recording Industry Association of America (RIAA.org)
Federal Bureau of Investigation (FBI.gov)
HADOPI law site (HADOPI.fr)
U.S. Copyright Office (Copyright.gov)
Universal Music France (UniversalMusic.fr)
Senator Christopher Dodd (ChrisDodd.com)
Vivendi France (Vivendi.fr)
The White House (Whitehouse.gov)
BMI (BMI.com)
Warner Music Group (WMG.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου