Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο πλοίαρχος εγκατέλειψε το Concordia πριν αποβιβαστούν οι επιβάτες!!!


Costa Concordia, δεκάδες νεκρούς, Ιταλία, κρουαζιερόπλοιο, ναυάγειο, ναυάγιο, σωΟι εξελίξεις στην υπόθεση του ναυαγίου στην Ιταλία τρέχουν με ρυθμούς χιονοστιβάδας. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοούμενων ναυαγών.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Ιταλία ο κυβερνήτης του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Φραντζέσκο Σετίνο εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24.


Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε«εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν», ο εισαγγελέας του 

Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε: «Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω».
Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση», δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.

Νωρίς σήμερα το πρωί ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών, 29 ετών και οι δυο τους, που έκανε ταξίδι του μέλιτος στο κρουαζιερόπλοιο, διασώθηκε από το ναυάγιο αφού πέρασε 24 ώρες σφηνωμένο στην καμπίνα του.

Στη Σεούλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «συνολικά 35 Νοτιοκορεάτες, εκ των οποίων δύο μέλη του πληρώματος, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να μην αναφέρονται, επισήμως, σε τελικό αριθμό θυμάτων του ναυαγίου ενώ οι νεκροί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, είναι 

τρεις, δυο γάλλοι επιβάτες και ένας περουβιανός ναύτης, οι τραυματίες εξήντα επτά, εκ των οποίων σαράντα τρεις έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία και δυο είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. 

Ο δήμαρχος της πόλης Ορμπετέλο όμως κάνει μια δήλωση που σοκάρει: «είναι δεκάδες, ίσως και σαράντα οι νεκροί από το ναυάγιο του Concordia».

Μηνύματα ελπίδας από τους διασώστες

Ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης του ιταλού ναυτικού Μαρίκο Τζαμπιετρόνι, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος σε μια από τις γέφυρες του κρουαζιερόπλοιου Concordia που ναυάγησε πριν από δυο ημέρες.

Ο Τζαμπιετρόνι είναι καλά στην υγεία του και είχε εγκλωβιστεί σε σημείο που είχε σχεδόν καλυφθεί από το νερό. Οι διασώστες κατάφεραν να τον εντοπίσουν ακούγοντας τις εκκλήσεις του για βοήθεια.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν, επιπλέον, ότι η ναυτική αυτή τραγωδία, οφείλεται στο ότι το πλοίο πλησίασε υπερβολικά στο νησί Τζίλιο, σε ένα είδος καθιερωμένου "φόρου τιμής"'.
Αυτό επιβεβαίωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του νησιού Σέρτζιο Ορτέλι, ενώ η εφημερίδα Ουνιτά αποκαλύπτει και επιστολή, στην οποία ο δήμαρχος κάνει αναφορά στην συνήθεια αυτή.

Νωρίτερα ζωντανούς εντόπισαν δύο επιβάτες πλοίου Costa Concordia, οι διασώστες που εξακολουθούν να ερευνούν τυχόν επιζώντες στο καράβι που ναυαγησε προχθές το βράδυ ανοιχτά του νησιου Τζίλιο.

Οι πυροσβέστες στην αρχή άκουγαν μόνο τις φωνές των ανθρώπων που ήταν εγκλωβισμένοι, αλλά σύντομα κατάφεραν να τους εντοπίσουν στην καμπίνα όπου είχαν εγκλωβιστεί και να τους ανασύρουν.



tragiko.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου