Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δάνειζαν με επιτόκιο 10% το μήνα οι τοκογλύφοι της Θεσσαλονίκης


Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή μετά τις 12 το μεσημέρι, οι απολογίες ενώπιον του Γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης των 53 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.
Ωστόσο,οι συλληφθέντες δεν αποκλείεται να πάρουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν για την ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί 15.000 σελίδες.
 
Άλλος ένας λόγος, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους είναι ότι οι κατηγορίες είναι συλλήβδην και δεν αφορούν τον καθένα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτό θα γίνει όταν εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και αποφασιστεί ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι "πέντε" εγκέφαλοι των οργανώσεων, ενώ ως μέλη τους δρούσαν, μεταξύ άλλων, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη και ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ένας εφοριακός, ένας γιατρός, ένας ηθοποιός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα δίχτυα των μαφιόζων έχουν μέχρι στιγμής πέσει πολλοί επώνυμοι, αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Η δράση των αδίστακτων τοκογλύφων
Στη δικογραφία γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης που είχαν οι εγκέφαλοι των οργανώσεων και κυρίως ο 58χρονος, γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.
Η Αστυνομία κάνει λόγο για αδίστακτα άτομα που σκορπούσαν τον φόβο και τον τρόμο, στέλνοντας φουσκωτούς σ' αυτούς που καθυστερούσαν να τους πληρώσουν.
Ένα από τα θύματα των τοκογλύφων φέρεται να είναι πρώην στέλεχος της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Επιπλέον, η Αστυνομία συνδέει τη δράση των κυκλωμάτων με την αυτοκτονία επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε δανειστεί 500 χιλιάδες ευρώ από δύο κυκλώματα με τοκογλυφικούς τόκους.
Εξετάζει δε αν κι άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών ή απόπειρας σχετίζονται με τη δράση των κυκλωμάτων.
Χαρακτηριστικό της δύναμης και της πρόσβασης που είχαν τα κυκλώματα σε διάφορους χώρους αποτελεί - κατά τη δικογραφία - το γεγονός ότι στη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών περιήλθε στη γνώση του 58χρονου επιχειρηματία, απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσονταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων.
Η λίστα με τα θύματα
* Ο Ι.Δ. κάτοικος Μελισσοχωρίου κατέθεσε στην αστυνομία ότι δανείστηκε το 2009 30.000 ευρώ από τον Μάρκο Καραμπέρη με επιτοκιο 5% το μήνα.
Για να δανειστεί αυτά τα χρήματα ο Καραμπέρης τον εξανάγκαζε να δίνει ως εγγυήσεις επιταγές πελατών από την επιχείρηση που διατηρούσε. Τον υποχρέωσε μάλιστα να υπογράψει συμφωνητικό στο οποίο φαινόταν ότι είχε δανειστεί άτοκα. Μέσα σε 2 μήνες επέστρεψε 40.000 ευρώ. Αν καθυστερούσε να δώσει την δόση του ο Καραμπέρης τον εκβίαζε και τον απειλούσε.
Ο Γ.Ρ. έμπορος δανείστηκε 5.000 ευρώ με επιτόκιο 10% το μήνα. Επέστρεψε μέσα σε 3 μήνες εμπόρευμα με εμφιαλωμένα κρασιά αξίας 2.500 ευρώ και τρίμηνη επιταγή 6.500 ευρω. Έδωσε άλλα 6.500 ευρώ και τελικά βρέθηκε να δίνει και εμπόρευμα στον Καραμπέρη αξίας 70.000 ευρώ. Επίσης, τραπεζικός που θεωρήθηκε υπεύθυνη για την μη έγκριση δανείου στο εξωτερικό, αναγκάστηκε να τους πληρώσει 30.000 ευρώ.
Ξενοδόχος δανείστηκε 348.000 ευρώ και αφού επέστρεψε 210.000 ευρώ ανάγκασαν τα παιδιά του να υπογράψουν συναλλαγματικές 400.000 ευρώ και να προσημειώσουν σπίτι αξίας 900.000 ευρώ.
* Η Κ.Λ. κάτοικος Θέρμης, έμπορος, δανείστηκε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2008 200.000 ευρώ με τόκο 10% μηνιαίως. Όπως ανέφερε για το ποσό αυτό, επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο. Ετσι, στις αρχές του 2009 το εργοστάσιο σφολιάτας που είχε της το πήραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου