Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

''Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία''


Ολέθριο για την Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη ο γερμανός οικονομολόγος και μάνατζερ Κλάους Καλντεμόργκεν.



Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Κλάους Καλντεμόργκεν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
"Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες", υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS.

Δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα η επιστροφή στη δραχμή


Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο της με τίτλο «Υποτίμηση και τελειώσαμε». 
Στο άρθρο καταδεικνύεται ότι είναι εσφαλμένη η άποψη πως αρκεί η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. 
Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. 

Άλλωστε, τονίζει ο αρθρογράφος, αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής. 
Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.



newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου