Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή)
Το νέο έτος βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με προκλήσεις, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποίων θα κρίνει την πορεία της χώρας μέσα ή έξω από το ευρώ. Το δίλημμα έχει τεθεί ανοιχτά και από τον ίδιο τον...
κ. Λ. Παπαδήμο, ουκ ολίγες φορές. Τούτη τη στιγμή, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, γίνεται σαφές ότι δίχως μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατή ούτε η ανάκαμψη ούτε η επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας.
Σε αυτό το ούτως ή άλλως ασφυκτικό πλαίσιο, ο κ. Παπαδήμος έχει να αντιμετωπίσει και την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του πρωθυπουργού. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι αισθάνεται πως «με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση και έχει κατακαθήσει ο κουρνιαχτός». Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο μερίδας μέσων ενημέρωσης: «Του γίνεται πόλεμος», είπε. Ο κ. Παπούλιας επανήλθε και χθες, καθώς απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα, ζήτησε «να βάλουμε όλοι πλάτη» για την έξοδο από την κρίση.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες, εξηγώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Την κρισιμότητα των εβδομάδων που ακολουθούν επισήμανε εξάλλου χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Π. Καψής, ο οποίος τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι «αν δεν αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, τότε πράγματι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι έχουμε γλιτώσει τον κίνδυνο».
Εως τα μέσα του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί επακριβώς, με κάθε υπουργείο ξεχωριστά, ποια στάση θα τηρηθεί στη διαπραγμάτευση και, κυρίως, με τι απτά αποτελέσματα θα σταθούν ενώπιον των εκπροσώπων της τρόικας οι υπουργοί. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στα μέτρα τα οποία θα καλύψουν τις αστοχίες του 2011 και να εφαρμόσει εκείνα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012. Εκτός αυτών, πρέπει να αποφασιστούν και τα μέτρα που Μεσοπρόθεσμου έως το 2015.
Ως προς τη συνοχή της κυβέρνησης η οποία καλείται να περαιώσει αυτή τη δύσκολη διαδρομή, αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της, δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου της.
Ο ανασχηματισμός με αφορμή τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ συνιστά ένα ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από στελέχη της Ν.Δ., στον δεύτερο μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο θα προτιμούσαν όχι τόσο ριζοσπαστικές λύσεις. Αλλά να ξεπερνιούνται οι διαφωνίες πριν τα νομοσχέδια φθάσουν στο υπουργικό συμβούλιο, μέσω μιας διαδικασίας προπαρασκευής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Ζητούν επίσης καλύτερη επίβλεψη του ρόλου των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ στη Συγγρού θεωρούν ότι ο κ. Παπαδήμος πρέπει να ορίσει κάποιον που θα επιβλέπει τους υπουργούς, ρόλο τον οποίο είχε ο κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά πλέον δεν τον εξυπηρετεί. Κάποιοι μάλιστα προτείνουν ότι τη θέση αυτή θα μπορούσε να αναλάβει ο κ. Αν. Γιαννίτσης.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου