Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Μακελειό στην Κίνα – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα με 4 νεκρούςΣε λουτρό αίματος κατέληξε η εισβολή πολιτών σε αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι πολίτες εισέβαλαν στο τμήμα, συνέλαβαν ομήρους και η υπόθεση είχε ως συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων: δυο ομήρων, ενός παραστρατιωτικού και ενός φρουρού.

Ωστόσο μια οργάνωση εξόριστων μειονοτικών Ουιγούρων ανακοίνωσε ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Οι επιτιθέμενοι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Έξι όμηροι απελευθερώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο οι αστυνομικοί σκότωσαν «πολλούς» από τους επιτιθέμενους.

Η κατάσταση τέθηκε «υπό έλεγχο», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, και μια ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες βρίσκεται καθ’ οδόν για την πόλη Χοτάν, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο.

Ο Ντιλξάτ Ραξίτ του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων, που εδρεύει στη Γερμανία, ανέφερε ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης και ακολούθησαν μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Πεκίνο συχνά επιρρίπτει σε αυτές που αποκαλεί αυτονομιστικές ομάδες στη Σιντζιάνγκ την ευθύνη για επιθέσεις στην αστυνομία και άλλους κυβερνητικούς στόχους, λέγοντας ότι συνεργάζονται με την αλ Κάιντα και άλλους εξτρεμιστές στην Κεντρική Ασία με στόχο την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, του ανατολικού Τουρκεστάν.

Πολλοί Ουιγούροι --μέλη μιας μουσουλμανικής, τουρκόφωνης ιθαγενούς μειονότητας-- αντιδρούν έντονα στη διακυβέρνηση από το Πεκίνο και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές στη γλώσσα τους, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους.

Τον Ιούλιο του 2009 στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ Ουρούμτσι είχαν ξεσπάσει επεισόδια βίας ανάμεσα στην πλειοψηφία --τους Κινέζους Χαν-- και μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων με τουλάχιστον 200 νεκρούς.

Έκτοτε, η Κίνα θανάτωσε εννέα ανθρώπους που κατηγόρησε ότι υποκίνησαν τις ταραχές, συνέλαβε και δίωξε εκατοντάδες άλλους και αύξησε σημαντικά τις δαπάνες για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτικών που εδρεύουν στο εξωτερικό.
www.newsit.gr