Αναφορικά με την κατάσταση του ελληνικού χρέους, δύο είναι οι δηλώσεις που σήμερα το πρωί ξεχωρίζουν. Κατ 'αρχάς, ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο τονίζει: "Λένε στους Έλληνες να δεχτούν περισσότερο από το φάρμακο που έχει ήδη αποτύχει για τη θεραπεία της νόσου" Η συνέπεια αυτού είναι ότι η Ελλάδα έχει έχει ήδη εισέλθει σε μια «παγίδα θανάτου».
Η άλλη δήλωση σχετίζεται με το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ασχοληθούν με ένα μέρος του κόστους , της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας:
« Το κόλπο θα είναι για τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τις ζημίες στα ελληνικά ομόλογα, χωρίς η Ελλάδα να κηρύσσεται έκπτωτη".
Το πρόβλημα: «Αν οι τράπεζες αναγκασθούν να δεχτούν απώλειες, οι εταιρείες αξιολόγησης πιθανόν να κηρύξουν χρεοκοπία. Ακόμη και αν οι τράπεζες λειτουργούν σε εθελοντική βάση, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να χρεοκοπήσει για μερικά από τα χρέη της.
Ο Marty Feldstein, ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, εξετάζει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες: «Εάν η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε πτώχευση, θα ήταν καλύτερο αν η πτώχευση συμβεί τώρα ... Αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη προς πτώχευση χώρα και μια χρεοκοπία από την Αθήνα θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και ενδεχομένως την Ισπανία.
Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάζουν την Ελλάδα (και μέσω αυτής τις άλλες χώρες) να συνεχίσει να παίρνει περισσότερο από το ίδιο φάρμακο.
Αυτό φαίνεται όπως μια σκηνή από μια παλιά ταινία Peter Sellers!
Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύστημα Ponzi που πρωταγωνιστεί μια ομάδα κωμικών χαρακτήρων. Η πυραμίδα Ponzi: Δανείζομαι όλο και περισσότερα χρήματα για να πληρώσω τους τόκους για το αυξανόμενο χρέος. Αυτή είναι η «παγίδα θανάτου» που αναφέρεται παραπάνω.
Πεποίθησή μου είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι ο τελικός κριτής αυτής της εικόνας.
Πιστεύω ότι οι «ηγέτες» της Ευρώπης δημιουργούν ένα "άνευ κινδύνου" στοίχημα, όπου πολλά hedge funds και άλλοι επενδυτές με πολλά χρήματα περιμένουν με αγωνία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κερδοσκοπήσουν.
Οι κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν μια τάση για τη δημιουργία τέτοιων «μηδενικού κινδύνου» στοιχημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου