Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η χρηματοδότηση «καίει» τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Με ρυθμούς… χελώνας προχωράνε οι επενδύσεις των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, καθώς, παρά το γεγονός ότι σχεδόν δύο στους τρεις που έκαναν... αίτηση έλαβαν τελικά τις πολυπόθητες προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ, τα σχέδιά τους εξακολουθούν να σκοντάφτουν στο ακανθώδες... ζήτημα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, όπως τα παραθέτει η εφημερίδα Agrenda, μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν αποσταλεί περίπου 4.000 όροι σύνδεσης προς επαγγελματίες αγρότες σε σύνολο 6.500 (6.512, για την ακρίβεια) αιτούντων.
Η εικόνα, όμως, που δίνουν παράγοντες του ίδιου υπουργείου όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των έργων, λίγες μόλις μέρες πριν εκπνεύσει η εξάμηνη προθεσμία αποδοχής πολλών προσφορών (τέλη Ιουνίου για όσους τις έλαβαν στα τέλη Δεκεμβρίου), είναι μάλλον απογοητευτική, αφού μόλις μερικές δεκάδες τις έχουν υπογράψει.
Ο λόγος; Η έλλειψη ρευστού, αφού για την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης απαιτείται κατ’ αρχήν η καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ, αλλά και του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο, για το οποίο η ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών, ξεκινάει από 7.000 και, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει μέχρι τα… 30.000 ευρώ (!). Με άλλα λόγια, ένας επαγγελματίας αγρότης που έχει λάβει προσφορά σύνδεσης ξεκινάει με
ένα μίνιμουμ κόστος 22.000-25.000 ευρώ το οποίο θα πρέπει να… εκταμιεύσει από την τσέπη του, καθώς για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τράπεζα προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτα υπογεγραμμένη ησύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Αγκάθι…. και ο δανεισμός
Ακόμα και ο δανεισμός, όμως, δεν αποτελεί πανάκεια, αφού ένεκα της
«σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες, τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται απαιτούν ένα σημαντικό ποσοστό ίδιας συμμετοχής. Αν συνυπολογιστεί και αυτό στην εγγυητική επιστολή και το κόστος σύνδεσης που προαναφέραμε, τα νούμερα που προκύπτουν είναι σχεδόν… απαγορευτικά για ένα μικρομεσαίο αγρότη που θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ από δικούς του πόρους.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως έγραψε σε προηγούμενο φύλλο η Agrenda,
ορισμένες περιφερειακές διευθύνσεις της ΔΕΗ έχουν διαμηνύσει σε αγρότες ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν (από κοινού με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές της περιοχής) και το κόστος επέκτασης ή αναβάθμισης του δικτύου. Απαίτηση που, όπως σημείωναν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον -νομική βάση, προκύπτει ωστόσο από τη –δηλωμένη- αδυναμία της επιχείρησης να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία…
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, πάντως, έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ την κατάργηση της εγγυητικής επιστολής, καθώς και την παράταση της εξάμηνης προθεσμίας
υπογραφής συμβάσεων κατά ένα εξάμηνο ακόμα (ή ακόμα και επ’ αόριστον). Αιτήματα στα οποία, ωστόσο, δεν είχε ανταπόκριση από την μέχρι πρόσφατα ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και τα οποία βέβαια δεν λύνουν παρά μόνο εν μέρει το πρόβλημα της χρηματοδότησης…
xiromeritikokafenio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου