Απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων 425 ευρώ τον χρόνο ή 35,46 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, θα επιφέρει η αναστολή χορήγησης της μισθολογικής ωρίμανσης που περιλαμβάνεται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η αναστολή της ωρίμανσης θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου, ώστε να περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού.
Το πολιτικό προσωπικό του Δημοσίου θα απολέσει περίπου 425 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο από την επιβολή του μέτρου.Μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι ένστολοι (Στρατός και Αστυνομία), όπου η καταβολή της ωρίμανσης συνδυάζεται με την απόδοση βαθμού. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες στους 150.000 ένστολους θα είναι μεγαλύτερες από το 3% μηνιαίως επί των βασικών αποδοχών.
Μέχρι σήμερα, η ωρίμανση χορηγούνταν στους δημοσίους υπαλλήλους κάθε 2 χρόνια με «αυτόματη» διαδικασία. Τα ποσά της ωρίμανσης ενσωματώνονταν στον βασικό μισθό και οι υπάλληλοι περνούσαν ανά διετία στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.
Τώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια τα οποία προβλέπουν την αναστολή απόδοσης των ποσών ωρίμανσης από 4-5 έτη.
Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν σε 1.600 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρονικής περιόδου, ενώ το ποσό θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ εάν επιλεγεί το σενάριο να αποδίδονται οι ωριμάνσεις κάθε πέντε χρόνια.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα θεσμοθετήσει τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας, κάνοντας λόγο για καθολικές διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό αλλά και η προσωπική συνέντευξη των υπαλλήλων, που θα πραγματοποιείται μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να αξιολογηθούν αντικειμενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε για την κατάληψη θέσης προϊσταμένου είτε για την απόδοση των ποσών ωρίμανσης.
Εάν ένας υπάλληλος αξιολογηθεί αρνητικά, όσον αφορά τις γνώσεις που διαθέτει στο αντικείμενο που απασχολείται, τότε δεν θα λαμβάνει το ποσό ωρίμανσης που προβλέπεται για το κλιμάκιό του και θα παραμένει «στάσιμος» μισθολογικά και βαθμολογικά.
Σε ό,τι αφορά το κίνητροι απόδοσης (που ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ήταν υπουργός Οικονομικώείχε προαναγγείλει τη μείωση του κατά 50%), τελικά δεν υπήρχε ειδική πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο και τον Eφαρμοστικό Nόμο.
Η περικοπή του συγκεκριμένου επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
Υπολογίζεται ότι, με την ενσωμάτωση του μέτρου στις διατάξεις του Ενιαίου Μισθολογίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα χάσουν 28 ευρώ τον μήνα (λαμβάνουν 57 ευρώ μηνιαίως) και οι συνάδελφοί τους που ανήκουν στην εκπαιδευτική κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα απολέσουν 32 ευρώ τον μήνα (λαμβάνουν σήμερα 64 ευρώ μηνιαίως).
Οι υπάλληλοι τεχνολογικής εκπαίδευσης θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 45 ευρώ τον μήνα (λαμβάνουν 90 ευρώ) και οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά 50 ευρώ μηνιαίως (λαμβάνουν 100 ευρώ τον μήνα).
Το Ενιαίο Μισθολόγιο αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των μισθολογικών κλιμακίων με την επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης των ωριμάνσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τα 18 μισθολογικά κλιμάκια που ισχύουν σήμερα αναμένεται να περιοριστούν σε 8-10, ανάλογα με την περιοδικότητα που θα χορηγούνται οι αυξήσεις, εάν τελικά προκριθούν τα 4 ή τα 5 χρόνια.
http://newzgalaxy.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου