Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Καθίζηση των βάσεων σε σχολές που «χτυπά» η κρίση



Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων τη Δευτέρα



Οι μειωμένες προσδοκίες των υποψηφίων για απασχόληση στο Δημόσιο, καθώς και ο
κορεσμός πρώην περιζήτητων επαγγελμάτων αναμένεται να ρίξουν αισθητά το «κατώφλι εισόδου» σε μια σειρά από σχολές.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών τμημάτων και των «καθηγητικών» σχολών, η οποία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 500 μόρια.

Η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις τελειώνει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, οπότε και το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το «Έθνος» η αισθητή πτώση που εμφανίζουν συγκεκριμένα τμήματα δεν σχετίζεται μόνο με τις χειρότερες επιδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά και με τους λιγοστούς διορισμούς εκπαιδευτικών που έγιναν για το νέο σχολικό έτος και κατ΄ επέκταση τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν εφεξής οι υποψήφιοι για διορισμό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η «στρόφιγγα» των διορισμών στον δημόσιο τομέα έτσι κι αλλιώς δείχνει ότι κλείνει και ως εκ τούτου όλες οι ειδικότητες που οδηγούν σε αυτές τις θέσεις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές- έχουν πλέον μικρότερη ζήτηση και χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με αρκετές περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές οι οποίες, παρά το κύρος που συνεχίζουν να έχουν, αρχίζουν να θεωρούνται κορεσμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ιατρικά τμήματα, όπου αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών, τα οδοντιατρικά και κτηνιατρικά.

http://topeiraxtiri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου