Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες

Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημόσιων οργανισμών φοβάται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προειδοποιήσεις από την ΕΥΠ, που προτείνει τη λήψη μέτρων


Σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πληροφορίες, που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, για ενδεχόμενες επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νάκου για την ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα της Βουλής www.hellenicparliament.gr την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Όπως ενημερώνει ο κ. Παπουτσής, μετά την επιβεβαίωση της επίθεσης, υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, έγκληση κατά αγνώστων δραστών, για παραβάσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται στην "παράνομη εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα", ενώ άμεσα ξεκίνησε και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι άγνωστοι δράστες.
Πρόθυμη να βοηθήσει δηλώνει η ΕΥΠ
Ο υπουργός αναφέρει επιπλέον ότι από την ΕΥΠ, ως αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας, έχει σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο δηλώνει την πρόθεσή της να βοηθήσει, διαθέτοντας εκπροσώπους της, για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ώστε να συμβάλει στον ορθό καθορισμό του εθνικού νομικού πλαισίου σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και πληροφορικής.
Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Παπουτσής, "η ΕΥΠ, ως εθνική αρχή, αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων, έχει γνωστοποιήσει εγγράφως προς όλο το δημόσιο φορέα τις αρμοδιότητες της και έχει ζητήσει να της αναφέρονται όλα τα περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας".
Μάλιστα ο υπουργός αποκαλύπτει ότι "μέχρι τώρα η ΕΥΠ έχει αναλύσει δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο δίκτυα και ιστότοπους του δημόσιου φορέα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης μελλοντικών επιθέσεων".
Τέλος, η ΕΥΠ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους και έχει προτείνει τη λήψη μέτρων σε δημόσιους φορείς που ζήτησαν τη συνδρομή της.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου