Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οι πιο παράξενοι κάτοικοι του πλανήτη


Οι πιο παράξενοι κάτοικοι του πλανήτη Οι κάτοικοι του πλανήτη μας είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζαμε και βεβαίως ακόμη δεν έχει… μάθει ο ένας τον άλλο! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS Biology, υπάρχουν περίπου 8,8 εκατομμύρια είδη
από τα οποία έχουμε ανακαλύψει μόνο 1,9 εκατ. είδη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά και του Πανεπιστημίου της Χαβάης χρησιμοποίησαν περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα για να υπολογίσουν τον αριθμό των ειδών της Γης και εκτίμησαν ότι τα 6,5 εκατομμύρια πρέπει να ζουν στη ξηρά και τα 2,2 στον ωκεανό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα ζώα κυριαρχούν με 7,8 εκατομμύρια είδη, ακολουθούν οι μύκητες με 611.000 είδη και τα φυτά με 300.000 είδη. Πολλά είδη δεν έχουν ακόμη περιγραφεί ούτε ονοματοδοτηθεί. Η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει σήμερα τα πιο παράξενα είδη που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. 

Τριχωτός αστακός
Ενα ακόμη παράξενο πλάσμα} που εντοπίστηκε από επιστήμονες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού το 2005. Χρειάζεται αρκετή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό είδος τριχωτού αστακού. Βρέθηκε σε υδροθερμικές διαπλάσεις, στον πυθμένα της θάλασσας, εκεί όπου η μεσοωκεάνια ράχη του Ανατολικού Ειρηνικού συνταντά την Ανταρκτική.




Το βατραχόψαρο
Το ονόμασαν «ψυχεδελικό ιστιοφρύνο», ανακαλύφθηκε 
στην Ινδονησία το 2008 και είναι ένα από τα 350 είδη βατραχόψαρου. Εχει μήκος 8 εκατοστών και φέρει πορτοκαλί, μπλε και λευκές αποχρώσεις.




Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας
Σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά σε ένα τεράστιο ηφαίστειο στον Κόλπο του Μόντερεϊ, στην Καλιφόρνια, εντοπίστηκε το 2002 αυτό το παράξενο πλάσμα που μοιάζει με μαλάκιο.




Λεπτοτύφλωπας
Αυτό το μικροσκοπικό φίδι μπορεί άνετα να κοιμηθεί πάνω σε ένα κέρμα του ενός τέταρτου του δολαρίου εφόσον κουλουριαστεί. Είναι το πορτρέτο ενός λεπτοτύφλωπα, είδος που ανήκει στα σκωληκοφίδια, και το μήκος του οποίου σπανίως υπερβαίνει τα 10 εκατοστά. Είναι το μικρότερο γνωστό είδος φιδιού από τα περίπου 3.000 είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα.



Σαύρα Νάνος
Σε ένα νησί της Δομινικανικής Δημοκρατίας, το 2001, ο καθηγητής Μπλερ Χέντζες ανακάλυψε τη μικρότερη σαύρα στον κόσμο. Ονομάστηκε Sphaerodactylus ariasae ή κοινώς σαύρα-νάνος, καθώς το μήκος φθάνει μέχρι τα 16 χιλιοστά. Χωρά και περισσεύει πάνω σε μια δεκάρα (κέρμα των 10 σεντς) και θεωρείται ότι είναι το μικρότερο από τα 25.000 γνωστά είδη σπονδυλωτών, περιλαμβανομένων των πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου