Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Ελλάδας

Οκτώ προσφορές από 11 επιχειρήσεις ή Κοινοπραξίες κατατέθηκαν τη Δευτέρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει την ανταπόκριση της αγοράς ως εξαιρετικά επιτυχή, "παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα".
Οι διαγωνισμοί αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου και οι προσφορές αναλυτικά είναι:
Για την περιοχή Ιωαννίνων:
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited
Για την περιοχή Πατραϊκού Κόλπου:
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
Για το Κατάκολο:
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Grekoil Energy Ventures LTD
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος επισημαίνει ότι: «Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο.
Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά.
Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση.
Οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν παραχωρηθεί για έρευνα και το 1996 οπότε στο σχετικό διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.
Οι έρευνες τότε απέβησαν άκαρπες, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου