Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εξαρτημένοι από το διαδίκτυο οι έφηβοι

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που είναι εξαρτημένα από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του
Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, από 1% που ήταν το 2007 η λεγόμενη εξαρτημένη συμπεριφορά των εφήβων στο διαδίκτυο, το 2010 άγγιξε το 2,5%.
Η έρευνα δείχνει πως οι έφηβοι κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου σε σημείο που αγγίζει τα όρια της εξάρτησης.
Όπως αναφέρει η έρευνα,το ποσοστό των νεαρών χρηστών οι οποίοι έχουν συμπεριφορές που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εθισμό, από 12,8% που ήταν το 2007, αγγίζει πια το 20%.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον εθισμό των παιδιών αναλαμβάνουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το 2011 η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας της Μονάδας Υποστηρίζω 8001180015 δέχθηκε περισσότερα από 1.500 αιτήματα από ανηλίκους, γονείς και εκπαιδευτικούς, με πρώτο τις συμπεριφορές εξάρτησης από το Διαδίκτυο.
Τα 83% προήλθαν μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 80015 ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 17% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση help@saferinternet.gr.
Παράλληλα, περισσότεροι από 200 έφηβοι απευθύνθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μονάδα με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου.
Αναφορικά με τον τύπο του αιτήματος, η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσε σε θέματα εξάρτησης (37%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα αιτήματα αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (32%). Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 11%, αναδείχθηκε μια νέα κατηγορία που αφορά στα προβλήματα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω της διάσημης ιστοσελίδας  "Facebook" (π.χ. ψευδή προφίλ).  Αναλυτικά, το περιεχόμενο των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στη Γραμμή έχει ως εξής:
 
Οι γονείς έχουν άγνοια κινδύνου
Παράλληλα, τα στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύωσης δείχνουν πως οι Έλληνες γονείς έχουν άγνοια για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους στο ίντερνετ, όπως είναι ο εκφοβισμός, η εξύβριση και η παρενόχληση, σε ποσοστό που αγγίζει το 79%, ενώ την ώρα που το 14% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, μόλις το 12% των γονιών δηλώνει ότι έχει γνώση γι΄αυτό.
Σημειώνεται ότι με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οργανώνει ημερίδα για το διαδίκτυο και τους κινδύνους την Τετάρτη, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά γονείς αλλά και μαθητές μέσω του site της αστυνομίας.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου