Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το τέλος ΔΕΝ έρχεται το 2012!


Το 2012 μπήκε και επίσημα και είναι φυσικό επακόλουθο η συζήτηση για την υποτιθέμενη «καταστροφή του κόσμου» να είναι επίκαιρη περισσότερο από ποτέ. Η γνωστή ημερομηνία για την «Αποκάλυψη» είναι η 21η Δεκεμβρίου 2012, ώρα 13:13. Από πού πηγάζουν οι θεωρίες
Όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε πως οι Μάγιας είχαν...




ένα ημερολόγιο, το οποίο σταματούσε στο χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου 2012. Τότε, πολλοί άρχισαν να διαδίδουν πως τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έρθει και το τέλος του κόσμου μας μέσω μιας βιβλικής καταστροφής.

Μία τεράστια έκρηξη του ήλιου, η αντιστροφή των δύο πόλων της Γης, η πρόσκρουση ενός πλανήτη ή αστεροειδή με τη Γη, εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, μεγάλοι σεισμοί και πλημμύρες είναι μερικά από τα σενάρια.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε οι επιστήμονες
Αστρονόμοι και ειδικοί στους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής δίνουν διευκρινίσεις σχετικά με το περίφημο αυτό ημερολόγιο. Εξηγούν πως οι Μάγια είχαν όντως ένα ημερολόγιο «μακράς πνοής», που βασιζόταν σε μία περίοδο 1.872.000 ημερών, το οποίο και τελειώνει το 2012.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν θα ξεκινούσε ένας νέος κύκλος μέτρησης. Οπότε, τίποτα δεν προεξοφλεί το τέλος του κόσμου.

Και επειδή πολλοί είναι αυτοί που έχουν πειστεί και πανικοβληθεί από τα σενάρια καταστροφολόγίας, η NASA ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Αρχικά, για μία από τις βασικότερες υποθέσεις, την ενεργειακή έκρηξη του Ήλιου μας, αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια και όχι άμεσα. Σε περίπτωση όμως, που γινόταν, θα μπορούσε να επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη θα έφτανε σε απαγορευτικά για την ανθρώπινη ζωή επίπεδα.

Επισημαίνει ότι αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης μέσα στο 2012 δεν θα ήταν ξαφνική, όμως δεν αναμένεται να συμβεί φέτος. Αλλά και να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο, η μοναδική επίπτωση στις ζωές μας θα ήταν ότι οι πυξίδες θα έδειχναν πλέον το Νότιο Πόλο.

Ακόμα και κάποια περίεργη ευθυγράμμιση πλανητών να υπήρχε, η βαρυτική επίπτωση πάνω στη Γη θα ήταν αμελητέα, καθώς μόνο η Σελήνη και ο Ήλιος ασκούν σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας.

Η σύγκρουση της Γης με έναν άλλο πλανήτη ή κομήτη είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές. Για παράδειγμα, από μία τέτοια σύγκρουση δημιουργήθηκε η Σελήνη, ενώ και η εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν αποτέλεσμα παρόμοιου φαινομένου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

Αλλά και η πιθανότητα έκρηξης ενός σούπερ-ηφαιστείου, δεν είναι καθόλου μεγάλη, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Η τελευταία έγινε σχετικά πρόσφατα και εκτιμάται ότι ήταν αυτή, πριν από 74.000 χρόνια, του ηφαιστείου Τόμπα της Σουμάτρα. Αν και υπάρχουν ακόμα καμιά δεκαριά σούπερ-ηφαίστεια, μερικά από τα οποία στο βυθό των θαλασσών, κανένα δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα.

Γνωρίζουμε βέβαια πως Γη δεν θα υπάρχει για πάντα, έχει σίγουρα ημερομηνία λήξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν θα συμβεί το 2012.

 http://www.trelokouneli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου