Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ «ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ»


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κόβεται το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης δίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου, που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαλλαγές ευπαθών ομάδων από τη καταβολή...
του τέλους ακινήτων. Όπως σημείωναν οι κύκλοι αυτοί, η εγκύκλιος και η σχετική υπουργική απόφαση είναι υπό διαμόρφωση, γίνονται προτάσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα για το περιεχόμενο των δύο αυτών κειμένων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το κείμενό τους. Η προετοιμασία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συσκέψεων που έχουν γίνει για τον τρόπο εφαρμογής του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και έχει στόχο την επίλυση όσο γίνεται περισσότερων προβλημάτων και την απάντηση σε δίκαια και λογικά αιτήματα των πολιτών.
Προσέθεταν πως επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας είναι να βρεθούν οι πιο ολοκληρωμένες και φιλικές για τους πολίτες λύσεις, οι οποίες να υπηρετούν παράλληλα τον δημοσιονομικό στόχο.
Σε ό,τι αφορά την απάντηση Επιτρόπου Ετινγκερ στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, οι παράγοντες του υπουργείου τόνιζαν πως η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο κ. Χουντής επικαλούμενος την απάντηση του Επιτρόπου ανέφερε νωρίτερα πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παραβιάζει σχετική κοινοτική Οδηγία.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εγκυκλίου, πληροφορίες ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως θα παραταθεί στις 80 ημέρες η προθεσμία από τη λήξη της ημερομηνίας πληρωμής του τέλους έως την ημέρα που η ΔΕΗ θα προχωρά στη διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος.
Σχετικά με τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο ποσό πληρωμής, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει κανονικά και μετά θα γίνουν οι διορθώσεις των λανθασμένων εκκαθαριστικών και ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους, κάτι που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο.
Για τις εξαιρέσεις συγκεκριμένων ομάδων από την καταβολή του τέλους, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά και ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ). Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο. Η επιτροπή θα εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν τα άτομα αυτά έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου