Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ




Λεπτό προς λεπτό μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για συμφωνία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του 
Γ. Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να..
διασφαλιστεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μεταδίδουν, επίσης, ότι πιθανότερος διάδοχος του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναφέρουν την 19η Φεβρουαρίου του 2012.

«Η Ελλάδα σφραγίζει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μεταδίδει το Reuters, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παρενέβη ώστε να πιέσει τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά οι αντιρρήσεις που συνόδευσαν τις διαπραγματεύσεις είναι ανησυχητικές ως προς τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα οικονομική βοήθεια, συνεχίζει το Reuters και τονίζει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σφράγισε τη συμφωνία με την αντιπολίτευση για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση με την έγκριση του πακέτου βοήθειας, όμως οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί παρά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αθήνα να πάρει στα σοβαρά την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι η 19η Φεβρουαρίου μοιάζει ως η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και πως πρωθυπουργός πιθανότατα θα αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ.Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν εκ νέου για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός» γράφουν στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής τους σελίδας οι Financial Times. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται για να διασφαλιστεί το πακέτο βοήθειας» μεταδίδει το CNN.
«Ο πολιορκημένος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί και ο διάδοχος του θα καθοριστεί στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, επισημαίνοντας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού ακούγονται δύο ονόματα, αυτά των κ. Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει, επίσης, ότι στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

«Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα» γράφει ο Μonde, σημειώνοντας τα ονόματα Παπαδήμου και Βενιζέλου για την πρωθυπουργία. 

«Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου παραχωρεί τη θέση του» μεταδίδει το Spiegel.

H γερμανική Bild εκτιμά ότι εκ του αποτελέσματος εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να περάσει τη θέση του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ως επικρατέστερο για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου τον Λουκά Παπαδήμο.

Η Zeit-online γράφει: «Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην Βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του». 

Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά η αυστριακή Kurier και διευκρινίζει: Επί δύο χρόνια ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε αντιπολίτευση εκ βάθρων. Δεν ήταν διατεθειμένος να συμμεριστεί τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας. Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εγγυηθεί μια αυστηρή πολιτική περικοπών. Ο Σαμαράς θέλει να στηρίξει αυτή την πολιτική, υπολογίζει όμως να γίνουν γρήγορα πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση; διερωτάται η εφημερίδα… Η τελευταία πράξη του Παπανδρέου δείχνει μεγαλείο. Δεν είναι κολλημένος στην εξουσία, καταλήγει το δημοσίευμα.


fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου