Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012


Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε από την πολύ μικρή συμμετοχή των βουλευτών. Ο υφυπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του...
Αντώνη Σαμαρά, Γ. Μουρμούρας, δήλωσε πως «δεν είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία του προϋπολογισμού» και κάλεσε τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν, καθώς είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης».

Ο κ. Μουρμούρας παρατήρησε κατ' αρχήν πως το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε, συν τοις άλλοις, διότι «επιχείρησε μία προσαρμογή του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, περιλαμβάνοντας και το κυκλικό έλλειμμα εκτός του διαρθρωτικού».

Συνέπεια της επιλογής αυτής, ήταν η λήψη υπερπολλαπλάσιων δραστικών μέτρων, τα οποία βύθισαν την οικονομία σε ύφεση και σε «παγίδα χρέους». Η αποτυχία αυτή είχε ως συνέπεια ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, που οδήγησε με τη σειρά του στην «αναπόφευκτη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ομολόγων»:

«Τότε είχαμε πράγματι κρίση δανεισμού, αλλά είχε χαρακτήρα κυρίως κρίσης ρευστότητας και θα μπορούσε με τις κατάλληλες συμβατικές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης και να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, όμως, η κρίση έχει χαρακτηριστικά κρίσης φερεγγυότητας, με αναπόφευκτο το κούρεμα των ομολόγων», σημείωσε.

Ειδικά για το PSI, ο κ. Μουρμούρας τόνισε την ανάγκη διατήρησης του εθελοντικού του χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, αν και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε χαρακτηριστικά «στα μελλοντικά οικονομικά εγχειρίδια θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία».

Σε ό,τι τέλος, αφορά την αρμοδιότητά του στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Μουρμούρας σημείωσε πως «αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση, αλλά υπεραξία στην δημόσια περιουσία. Γνώμονάς μας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον του Δημοσίου», παρατήρησε.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτης Τζήμας, άσκησε σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «τρίτο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ" και εκτιμώντας πως είναι «αναξιόπιστος και άδικος».

Ο κ. Τζήμας στηλίτευσε ιδίως το «χαράτσι» για τα ακίνητα και τις περικοπές στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ εκτίμησε πως στις προσεχείς εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή και αυτοδύναμη πλειοψηφία, «για να τροποποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα που σφίγγουν και καταπνίγουν τη λαϊκή οικογένεια και δημιουργούν ασφυξία στην οικονομία της
χώρας».

«Στα υπουργικά έδρανα συγκυβερνούν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας», υπενθύμισε στον Μ. Τζήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν τον προϋπολογισμό Βενιζέλου, γιατί δεν θέλατε να αναλάβετε το κόστος και αυτή την ώρα δεν θέλατε να δεσμευθείτε. Εμείς θα αναλάβουμε το κόστος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε αντιπροτάσεις, αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για τον δυσκολότερο προϋπολογισμό ενώ φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με το φάσμα
της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», σημείωσε.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «εθνικό μονόδρομο»την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και πρότεινε τη μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και την απαγόρευση της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες.

«Παρ' ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται και ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία, δεν έλειψαν βαριές εκφράσεις, τελείως αναντίστοιχες με τους στόχους, τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες της χώρας μας», διαπίστωσε στην δευτερολογία του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Καλό είναι βεβαίως να ακούγονται προβληματισμοί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται από ευρύτατο φάσμα, συντάχθηκε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε απ' την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα υλοποιηθεί απ' την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, είτε είναι μονοκομματική, είτε ευρύτερης συνεργασίας», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας τους βουλευτές να μην παρακινούν με τοποθετήσεις τους, όσους μισθοδοτούνται απ' τον δημόσιο τομέα, να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται.

«Σήμερα οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τα δικά τους λάθη. Δεν ακούω όμως αυτοκριτική στο εσωτερικό της χώρας, με εξαίρεση την εφαρμογή του ΕΣΠΑ», παρατήρησε στην δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης.

«Πολλοί πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για το μέχρι σήμερα παραδοτέο. Εγώ την έχω κάνει και την έχω καταγράψει σε βιβλίο μου», προσέθεσε.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε «γιατί είναι εθνικό διακύβευμα να καλείς το λαό να δεχθεί την χρεοκοπία του και να του ζητάς θυσίες για να μην χρεοκοπήσει το σύστημα».

Ο κ. Καραθανασόπουλος διέκρινε μια σειρά αντιφάσεων στην κυρίαρχη επιχειρηματολογία αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει τμήμα της ευρωπαϊκή Αριστεράς:

«Η ανισομετρία στην οικονομία, γεννά αντιθέσεις και κανένα ευρωομόλογο (όπως και το ευρώ) δεν μπόρεσε να απαλείψει τις ανισομετρίες. Αντιθέτως, το ευρωομόλογο θα αποδειχθεί μοχλός για να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση της Κομισιόν και για περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε.

«Κακώς καταθέτετε έναν προϋπολογισμό για παραμονή στην ευρωζώνη, ενώ θα έπρεπε να καταδείξετε μια άλλη πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης Παπαδήμου κινούνται στην ίδια γραμμή με τις προηγούμενες.

«Αγωνίζεστε για ένα PSI που είναι παρελθόν», συνέχισε. «Ακόμα και αν το πετύχετε με επιτόκιο 6%, αυτό δεν συνιστά απάντηση στο πρόβλημα του χρέους, καθώς το χρέος είναι μη βιώσιμο. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η όποια κυβέρνηση, ήταν να αναστείλει την αποπληρωμή του, δηλώνοντας ευθέως αδυναμία και στη βάση αυτή να διαπραγματευτεί την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, έναντι του ενδεχομένου μόνιμης αναστολής της αποπληρωμής», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα της Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των καταληψιών της ΔΕΗ.


http://fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου