Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ "ΨΗΦΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ


Το εφιαλτικό σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με τη βρετανική Independent να καταγράφει τα 5 βήματα που θα οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης και το Reuters να αποκαλύπτει... 
ότι ο τραπεζικός κόσμος προετοιμάζεται για την επιστροφή στη δραχμή.
Το CNN σε καυστικό του άρθρο επιχειρεί επίσης να απαντήσει στο ερώτημα που θεωρεί ότι βρίσκεται στα χείλη των Ευρωπαίων: «Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;». Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος η Ελλάδα είναι ο «άρρωστος της Ευρώπης» και οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών αναρωτιούνται αν αξίζει να σωθεί με περισσότερα δισ. από τα χρήματά τους. Συμπληρώνει δε ότι με γεωστρατηγικούς όρους η χώρα μας θεωρείται πλέον περιφερειακή: «Δεν έχει αποθέματα πετρελαίου και βασίζεται στην γεωργία και τον τουρισμό…Αντιστοιχεί μόλις στο 5% της οικονομικής παραγωγής της Ε.Ε.».
Η Independent υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η νέα κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί θα απορρίψει το Μνημόνιο. Η τρόικα οργισμένη δεν θα επιτρέψει την καταβολή της νέας δόσης ύψους 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου. Χωρίς την καταβολή της δόσης, τον Ιούλιο η Αθήνα δεν θα έχει ταμειακά διαθέσιμα. Δεν θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις.
Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών και οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση μετατροπή των καταθέσεων σε δραχμές. Οι πολίτες τότε επιχειρούν να βγάλουν τα χρήματα τους σε ευρώ στο εξωτερικό και στρατιώτες στα σύνορα τους εμποδίζουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα. Η αξία της δραχμής καταποντίζεται.
Το Reuters υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ότι οι τράπεζες στο εξωτερικό ετοιμάζονται σιωπηρά για την έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ελληνικού νομίσματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους κατά την εισαγωγή του ευρώ και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επαναφέρει δικά της εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα.
Στο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών αφιερώνει το τεύχος του ο Economist κυκλοφορώντας με εξώφυλλο στο οποίο η Ελλάδα αποκαλείται «Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η εγκατάλειψη του ευρώ θα προκαλούσε χάος και θα εξαφάνιζε τις καταθέσεις.
Εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα έχει και η γαλλική Le Monde με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελληνική θύελλα στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το ελληνικό δηλητήριο παραλύει την Ευρώπη», ενώ υπογραμμίζει ότι «η εξέγερση των ψηφοφόρων εναντίον της λιτότητας, υποθηκεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας, ενώ επανέρχεται στη σκηνή το θέμα εξόδου της Αθήνας από τη Νομισματική Ένωση».


fimotro