Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Στον Α.Σαμαρά η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - ΟΧΙ από Τσίπρα! - Ναι με όρους από Βενιζέλο - Στις 18.30 θα δει τον Κουβέλη



Μόλις 20 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ηταν η πρώτη συνάντηση με πολιτικό αρχηγό από την στιγμή που ο κ.Σαμαράς πήρε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ.Τσίπρας είπε όχι στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας: "Οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της αριστεράς"

Σύντομη ήταν η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κράτησε μόλις 15 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ανοικτός να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και θα προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κα Παπαρήγα ο κ.Σαμαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ του εξήγησε ότι μια συνάντησή τους δεν θα είχε αντικείμενο.

Νωρίτερα, μια δήλωση του Κάρολου Παπούλια τα είπε όλα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. 
Αν και στη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, σε συνομιλία του αργότερα με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε. Όταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ τον ρώτησαν αν το επόμενο διάστημα θα τον βλέπουν συχνά, ο Κάρολος Παπούλιας τους απάντησε: "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο", δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Ακριβώς στις 15:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και μπήκε από την πίσω πόρτα. "Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού. Πάμε για διερευνητικές" είπε στους δημοσιογράφους. Αποχώρησε ένα 15' μετά, με το αυτοκίνητό του, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από το προεδρικό Μέγαρο αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης
Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από το προεδρικό Μέγαρο αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής (ο οποίος δεν εκλέγεται ΚΑΝ βουλευτής μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ), υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και στη συνέχεια θα κινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. 

Στις 13:00 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρου ο κ. Πετσάλνικος, ακολούθησε ο Λουκάς Παπαδήμος που αποχώρησε στις 14:45 χωρίς να κάνει δηλώσεις και στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές, έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια και πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο τριών ημερών να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Τις επόμενες ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Βουλή, εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τηρώντας την κοινοβουλευτική τάξη είδε ήδη στον Αλέξη Τσίπρα και συναντήθηκαν για 20 λεπτά στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο ραντεβού με μια κόκκινη γραμμή: την καταγγελία του Μνημομίου.

Στις 17:00 το απόγευμα, ο αρχηγός της ΝΔ θα συναντήσει στη Βουλή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ για τις 18:30 ορίστηκε και το ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία "ούτε νεκρός".

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς δε θα κρατήσει τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι θα την επιστρέψει νωρίτερα.

Και θα την επιστρέψει γιατί δε... βγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά το ποσοστό της δεν ξεπέρασε καν το 19%, οι έδρες της είναι 108 και χρειάζεται συμμάχους. Ακόμη κι αν «παγώσει η κόλαση» και τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι χρειάζονται και έναν τρίτο για να κάνουν κυβέρνηση. Η μόνη λογική επιλογή, μοιάζει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο. 

Μοιραία, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος θα καλέσει τον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κυβέρνηση Αριστεράς» αλλά για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί το ΚΚΕ. Και ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι «τούμπες» (κατά δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, δεν κάνει. Η εντολή θα πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και ούτω καθεξής. 

Μοιραία, η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να στηθούν στις 17 Ιουνίου. 
newsit.gr