Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στο φως τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών


Στη δημοσιότητα δόθηκαν (11:15) από την Επιτροπή Ελέγχου οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των 300 του Κοινοβουλίου, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, καθώς και των ευρωβουλευτών, οι οποίες αφορούν στο οικονομικό έτος 2009.



Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, 22 ευρωβουλευτές, 189 πρώην βουλευτές, 8 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 πρώην ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 πρώην υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής, κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Το "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλου, ήταν το μόνο από τα 572 που ελέγχθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα, το οποίο κρίθηκε ως ανειλικρινές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη.

Σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές η δήλωσή του για το 2010, ήταν ανειλικρινής και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των «πόθεν έσχες »προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

- δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα

- δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες

- 9 βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι 6 από αυτούς τα πήραν με δάνεια

- 5 βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας

- 1 βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.

- 6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασαν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.

- 3 ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.

- 5 ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων, ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.

- 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους. Από αυτούς οι 4 δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου