Τι σχέση έχει το φαγητό που τρώμε με την ψυχική μας διάθεση; Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Η τροφή λειτουργεί σαν ένα είδος φαρμάκου που προστατεύει τον
εγκέφαλο.
Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MScΣύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr )
Από την τροφή παράγονται όλες οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει και φυσικά όσο πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι οι τροφές, τόσο ευκολότερα ο οργανισμός μας θα συνθέτει ο,τι χρειάζεται. Το είδος των τροφών που καταναλώνουμε λοιπόν επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και φυσικά την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση έτοιμων κέικ, κρουασάν,ντόνατ καθώς και fast food όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσες, σχετίζεται με την κατάθλιψη. Η έρευνα , η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν fast food έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και ότι η σχέση τροφής-διάθεσης είναι αναλογική, δηλαδή όσο περισότερο junk food καταναλώνει κάποιος , τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάθλιψης.
Όπως όμως οι συγκεκριμένες τροφές σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, υπάρχουν άλλες που αποδεδειγμένα βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης. Εάν θέλετε, να βοηθήσετε τη διάθεση σας βελτιώνοντας τη διατροφή σας , δοκιμάστε :
1) Ν’ αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη όπως γλυκά και απλούς υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για το λευκό ψωμί. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε γλυκόζη απορροφούνται γρήγορα από το αίμα. Αυτό μπορεί να δίνει την εντύπωση μιας παροδικής αύξησης της ενεργητικότητας του οργανισμού η οποία όμως χάνεται πολύ σύντομα κάνοντας μας να νιώθουμε κουρασμένοι και «πεσμένοι».
2) Να περιλαμβάνετε πρωτείνη στα γεύματα σας. Πηγές πρωτείνης είναι το κρέας, το ψάρι,τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια και οι φακές.Η πρωτείνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, η οποία φαίνεται από μελέτες να σχετίζεται με την ψυχική διάθεση. Η τρυπτοφάνη λειτουργεί ως πρόδρομος για την παραγωγή της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη θεωρείται ο νευροδιαβιβαστής της διάθεσης, ο χημικός αγγελιαφόρος του εγκεφάλου μας, που μας κρατά συναισθηματικά και κοινωνικά σταθερούς. Οι γυναίκες έχουν συχνά μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρούν τη διάθεση τους σταθερή επειδή η εναλασσόμενη ισορροπία των ορμονών τους επηρεάζει και τη σεροτονίνη.
3) Να εντάξετε τροφές που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στην πρόληψη και βελτίωση καταθλιπτικών διαταραχών και ενισχύουν τη μνήμη και τη μάθηση. Ωμέγα 3 λιπρά οξέα βρίσκονται σε αυθονία στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, ο γαύρος και η σαρδέλα.Φυτικές πηγές ωμέγα 3 αποτελούν ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί .Εάν δυσκολεύεστε με τις συγκεκριμένες τροφές, μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής ωμέγα 3.
4) Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά το φυλλικό οξύ προστατεύουν από την επιδείνωση των γνωσιακών λειτουργιών, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρές και ενισχύουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Είναι βοηθητικό λοιπόν για την ψυχική υγεία να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ όπως είναι το σπανάκι και τα λαχανικά με πράσινα φύλα, ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι, η μαγιά κ.α
5) Να περιορίσετε την κατανάλωση καφείνης και αλκοόλ και ν’αυξήσετε την κατανάλωση υγρών. Η περιορισμένη κατανάλωση υγρών επηρεάζει την ψυχική υγεία μιας και ακόμα και τα πρώιμα συμπτώματα ελαφράς αφυδάτωσης επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.
Επειδή κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, μπορούμε να αρχίσετε ως εξής: Για τρείς ημέρες, δοκιμάστε να καταγράψετε ποιές τροφές καταναλώσατε. Μετά, συγκρίνετε τις διατροφικές σας συνήθειες με τις πιο βοηθητικές διατροφικές συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω και σταδιακά αρχίστε να τις αντικαθιστάτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου