Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία Ομπάμα- Ολάντ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσουν σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν 120 ηγέτες για να συζητήσουν την κρίση στη Συρία, το θέμα του Ιράν, αλλά και την κατάσταση στο Μαλί.

Στην ομιλία του που έχει προγραμματιστεί για τις 10:10 (17:10 ώρα Ελλάδας), ο Ομπάμα θα αναφερθεί στις βιαιότητες που ξέσπασαν στον αραβομουσουλμανικό κόσμο μετά την προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας που γυρίστηκε στις ΗΠΑ, στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και στον πόλεμο στη Συρία.
Αν και οι προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου είναι το θέμα που κυριαρχεί στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα «δεν θα εκφωνήσει έναν προεκλογικό λόγο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

"Ο πρόεδρος θα τονίσει πως απορρίπτουμε τις απόψεις που εκφράζονται στην ταινία, η οποία προκάλεσε σοκ στον μουσουλμανικό κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη του εμφάνιση στο βήμα του ΟΗΕ από την εκλογή του στις 6 Μαΐου, θα απευθύνει έκκληση για την ανάπτυξη αφρικανικής δύναμης στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Μπαμακό ζήτησε με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη χώρα.

"Η κυβέρνηση του Μαλί επιθυμεί την παρουσία της δύναμης αυτής, το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η κρίση στη Συρία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στις εργασίες και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Χθες Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε πως η κατάσταση στη Συρία είναι «εξαιρετικά σοβαρή και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα». «Είναι ένα αδιέξοδο και δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά πρόοδος», υπογράμμισε.





http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου