Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η Google «μπαίνει» στα Μουσεία


Η καινοτομία αυτή ήρθε από την Google, με το εργαλείο Art Project. Συγκεκριμένα, μέσα από αυτή την υπηρεσία, οι χρήστες του προγράμματος... θα έχουν την
 ευκαιρία να περιηγηθούν στο θαυμαστό κόσμο 24 έργων τέχνης του Μουσείου Ακρόπολης, 510 έργων τέχνης και 95 καλλιτεχνών από το Μουσείο Μπενάκη, 159 έργων τέχνης και 19 καλλιτεχνών από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η παρουσίαση του Art Project πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Οι χρήστες με το πρόγραμμα αυτό έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν τα έργα τέχνης που τους ενδιαφέρουν και να δουν τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) κάνοντας κλικ στα σημεία που τους εντυπωσιάζουν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες.

Στις δυνατότητες του χρήστη προστίθεται φυσικά το ειδικά διαμορφωμένο Street View "trolley", που χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει πλάνα 360 μοιρών με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας του έτσι να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων.

«Το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργείο αλλά και ως Έλληνες γενικά, έχουμε ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας και αυτή τη στιγμή, μέσω της ψηφιοποίησής του, τα πετυχαίνουμε και τα δύο» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που παρέστη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι σύντομα στον κατάλογο των Μουσείων που συνεργάζονται με την Google θα είναι το Ισλαμικής Τέχνης.

Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους- μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση.

Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, δήλωσε πως: «Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου».


tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου