Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Έτοιμοι να ρίξουν ζεστό χρήμα για τα ελληνικά κοιτάσματα


Σε έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου επιθυμεί να επενδύσει κεφάλαια η ισραηλινή εταιρεία Delek Drilling, επισημαίνοντας πως ο τομέας των υδογονανθράκων στην Ελλάδα κρύβει τεράστιες δυνατότητες.
Για να σπρώξουν όμως ζεστό χρήμα στην Ελλάδα, όπως σημειώνει στα "Νέα" ο Γκίντεον Τάντμορ, επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
Από το να αποκτήσει δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος στα δεδομένα του εθνικού αρχείου υδρογονανθράκων μέχρι να καθιερωθεί ένα απλό φορολογικό καθεστώς, και το κυριότερο να καταρτίσει και παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ένα στρατηγικό σχέδιο με τα στάδια, το χρονοδιάγραμμα και το πώς βλέπει την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Αφού περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα εμπλακεί η ισραηλινή εταιρεία σε έρευνες στον ελλαδικό χώρο, τονίζει πως δεν έχει ακόμα δει μια συνολική στρατηγική έρευνα στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Να σημειωθεί πως η ισραηλινή εταιρεία Delek Drilling μαζί με την αμερικανική Noble επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια και ανακάλυψαν τα περίφημα κοιτάσματα Tαμάρ και Λεβιάθαν στο Iσραήλ και το κοίτασμα Aφροδίτη στην Kύπρο.
"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει το μέγεθος της ευκαιρίας και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που είναι απαραίτητες για να διευκολύνει εταιρείες και σχήματα του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κεφάλαια. Επίσης, πρέπει να παρέχει στους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους τα επίπεδα σταθερότητας που είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση", επισημαίνει. 
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες σημειώνει πως για να προχωρήσουν απαιτείται μία σειρά από προϋποθέσεις, με κυριότερο ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ικανό να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία τους.
"Σας φέρνω ως παράδειγμα την Κύπρο, που δούλεψε πολύ συστηματικά και αθόρυβα, με επιμονή, υπομονή και αποτελεσματικότητα επί πολλά χρόνια σε ερευνητικό και διπλωματικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση της Ελλάδας, η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για έρευνες υδρογονανθράκων μόνο οφέλη μπορεί να σας αποφέρει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να επενδύσει όχι χρήματα αλλά στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος", τονίζει.
Αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σημειώνει πως πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά το πρώτο και βασικό είναι να δώσει τις πληροφορίες και τα δεδομένα του εθνικού αρχείου υδρογονανθράκων.
Αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει ξεκάθαρο και απλό φορολογικό καθεστώς και το κυριότερο πως πρέπει η κυβέρνηση να εκδώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Ελλάδας στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα κάτι γι' αυτό. Ποια είναι η διαδικασία, ποια τα στάδια, ποια τα ορόσημα. Ας πούμε δηλαδή ότι θέλω να έρθω, να επενδύσω και ότι ξεκινώ από μια συγκεκριμένη περιοχή. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Δεν γνωρίζω σήμερα ποιο είναι αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση θέτει προς έναν ενδιαφερόμενο όμιλο προκειμένου να τον προσελκύσει για να κάνει υψηλού ρίσκου επενδύσεις στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια χώρα που ακόμη απουσιάζει από τον χάρτη των υδρογονανθράκων", υπογραμμίζει.
Εκτιμά ωστόσο ότι γίνονται κάποια θετικά βήματα, σημειώνοντας πως ένα ολοκληρωμένο μεγάλο σχέδιο θα βοηθούσε την επενδυτική κοινότητα. "Και επαναλαμβάνω ότι σας τα λέω αυτά γιατί η Delek ενδιαφέρεται και επιθυμεί, υπό τις σωστές προϋποθέσεις, να επενδύσει στην Ελλάδα", σημείωσε.
"Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά τη μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πιθανώς μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα.
Σωστά, αλλά προτού λάβουμε αποφάσεις, θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό αυτό που θα ακολουθεί τη διαδρομή από τη περιοχή των ισραηλινών κοιτασμάτων, προς την Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα.
Το θεωρούμε πολύ ενδιαφέρον σχέδιο, απαιτείται όμως περαιτέρω ανάλυση. Αν αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει, τα οφέλη δεν θα τα καρπωθούν μόνο οι Έλληνες καταναλωτές, αλλά η Ελλάδα θα αποτελέσει χώρα εισόδου του αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης", επισημαίνει.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου