Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτέλεσματα:

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτέλεσματα: Ευρωσκεπτικισμός και Ελλάδα ανησυχούν το Βερολίνο Με το βλέμμα του καρφωμένο στις εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι το Βερολίνο
Η αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πολιτικό που του εισηγήθηκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απαντώντας σε ερώτηση που είχε ως σημείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι η υπόθεση της ελληνικής κρίσης εξακολουθεί να "στοιχειώνει" το Βερολίνο, ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι όλες εκείνα τα κρίσιμα γεγονότα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς σε επίπεδο Γερμανικής Καγγελαρίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ξέρουν πολύ καλά ότι απο πλευράς της Άγκελας Μέρκελ δύο είναι τα σημαίνοντα πράγματα που την προβληματίζουν σοβαρά αυτήν την στιγμή, ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές κάλπες: το πρώτο είναι τα κύμματα ευρωσκεπτικισμού και ξενοφοβίας που θα εκφραστούν μέσα από αυτές.
Ήδη στην Βρετανία το πρώτο αποτέλεσμα με την άνοδο του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος είναι ένα προμήνυμα για τον εφιάλτη που πολλοί πιστεύουν ότι θα ζήσουμε την επομένη των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη με την άνοδο ακραίων δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο. Ένα δεύτερο σημείο- που έχει να κάνει με τα καθ' ημάς- είναι η πολιτική κατάσταση στην χώρα. Έχει ειπωθεί πολλές φορές και έχει ξαναγραφτεί ακόμα περισσότερες ότι οι συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή ο νούμερο ένας παράγοντας που τρομάζει το Βερολίνο σε σχέση με την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Εδώ όμως τα πράγματα καθίστανται πιο περίπλοκα και για έναν ακόμα λόγο: η υποψηφιότητα Τσίπρα για το χρίσμα του Προέδρου της Κομισιόν έχει μία επιπλέον πολιτική βαρύτητα για το ποσοστό που θα καταγράψει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην περίπτωση που ο κυβερνητικός σχηματισμός αποδειχθεί στις ευρωεκλογές ότι είναι εκλογικά ανίσχυρος, οι προβλέψεις των αναλυτών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να προδιαγράφουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Και αυτή θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έξωθεν πιέσεις, μέσω των οποίων οι δανειστές μας θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν λύσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η κυβερνητική σταθερότητα με τρόπους που- κατά τους ίδιους- δεν είναι αναγκαίο να συμπεριλαμβάνουν την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Με άλλα λόγια είναι κοινό μυστικό εδώ και μήνες στους κόλπους των δανειστών μας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού ότι αν τα πράγματα δείχνουν να καταλήγουν σε πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα μία "νέα λύση τύπου Παπαδήμου" παραμένει στο τσεπάκι τους.
Είναι όλα αυτά μακρινά σενάρια για να τα συζητάμε από τώρα; Για κάποιους δεν είναι τόσο μακρινά, καθώς θεωρούν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού την επόμενη μέρα.





Read more: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου