Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Σάντος: Θα κάνουμε τα πάντα για να νικήσουμε


Μήνυμα νίκης έστειλε ο Φερνάντο Σάντος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν την πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας και υποσχέθηκε στους Έλληνες... ότι οι παίκτες του θα δώσουν τα πάντα στο γήπεδο.

Ο Φερνάντο Σάντος δεν αποκάλυψε τα πλάνα του για το ματς λέγοντας ότι αυτό θα ήταν σαν να δίνει... φαϊ στο πιάτο των Πολωνών, αλλά υποσχέθηκε σε όλους τους Έλληνες ότι θα δώσουν το καλύτερο που μπορούν για να τους κάνουν υπερήφανους.

«Η άμυνα είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτής της ομάδας. Το κάθε παιχνίδι έχει πάντα δύο φάσεις, την αμυντική και την επιθετική. Ωστόσο, η ομάδα μου ήταν καλή και στις δύο, γιατί αν ήταν μόνο στη μία τότε δεν θα βρισκόταν εδώ. Αυτό οφείλεται τους ποδοσφαιριστές μου, στη θέληση και το πάθος που έδειξαν μέχρι τώρα και τα οποία περιμένω να δω και εδώ».

Για το τι περιμένει απο τους παίκτες του: «Όλες οι ομάδες έρχονται με όνειρα να φτάσουν μακριά. Δεν διαφέρουμε, αυτό θέλουμε και εμείς. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό που θέλω να πω εγώ αλλά και οι ποδοσφαιριστές μου στο ελληνικό λαό είναι να μείνει ήσυχος πως θα κάνουμε τα πάντα για να τους δώσουμε χαρά. Θα βγάλουμε στον αγωνιστικό χώρο όλα τα στοιχεία που δείχναμε».

Για τις αδυναμίες της Πολωνίας: «Καταλαβαίνεται πως εάν κάτσω να αναλύσω την Πολωνία, θα ήταν σαν να τους έδινα το… φαΐ στο πιάτο. Σεβόμαστε την ομάδα της Πολωνίας. Είναι καλά οργανωμένη και διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές. Από εκεί και πέρα σε μένα τίθεται να βρω τις κατάλληλες λύσεις για να χτυπήσω τα αδύνατα σημεία της».

Για το σχέδιο που έχει για να χτυπήσει την άμυνα της Πολωνίας και αν έχει καταλήξει στην αρχική 11άδα: «Αν δεν είχαμε κάποιο πλάνο, θα είχαμε μείνει στο σπίτι μας. Από τη στιγμή που το πιστεύουμε, έχουμε ένα πλάνο και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Ξέρουμε πολύ καλά πως το ποδόσφαιρο έχει τρία αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε τη νίκη και θα κάνουμε τα πάντα για να την κατακτήσουμε. Ο αντίπαλος είναι δυνατός και η παρουσία των φιλάθλων του κάνει ακόμη πιο δύσκολο το ματς. Αλλά και εμείς είμαστε πεπεισμένοι για τον εαυτό μας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης δεν πρόκειται να πω τίποτα για την ομάδα που έχω στο μυαλό μου, αφού δεν την έχω ανακοινώσει ούτε στους ποδοσφαιριστές μου…».

Για την αλλαγή πάγκου απο σύλλογο στην Εθνική ομάδα: «Είναι κάτι που έχω πει ήδη. Να δώσουμε χαρά στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να κάνουμε και γι’ αυτό θα δείξουμε πάθος και ανταγωνιστικότητα. Οι Έλληνες να είναι ήσυχοι πως θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας».

Για τους πρωτάρηδες της Εθνικής και το άγχος που θα έχουν αλλά και για το αν ο ίδιος έχει άγχος ως πρωτάρης προπονητής σε μεγάλη διοργάνωση: «Είμαι 56 ετών και αν αισθανόμουν άγχος, τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκομαι σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα νιώθω ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ πέρα. Όπως το είπα και χθες, κανείς δεν νιώθει περισσότερο Έλληνας απο εμένα. Αυτή τη στιγμή, όλο μου το “είναι”, είναι με την Ελλάδα».

Για το αν αυτό είναι το πιο ξεχωριστό του παιχνίδι: «Το πιο σημαντικό ήταν το πρώτο που έκανα. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί ήταν στο ξεκίνημα της προπονητικής μου καριέρας. Τότε, ποτέ την σκεφτόμουν ό,τι θα ακολουθούσα αυτή την πορεία».

Για τον Γιώργο Σαμαρά: «Ο Σαμαράς διαθέτει πολλά καλά στοιχεία. Προσωπικά πιστεύω πως είναι κρίμα για εκείνον, γιατί δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτά που μπορεί. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικός για την ομάδα και το έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια. Οπότε και απο αυτόν αλλά και από τους υπόλοιπους 22 ποδοσφαιριστές περιμένω να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν».

Για το τι δεν θέλει να δει κόντρα στην Πολωνία: «Ο σεβασμός ποτέ δεν μας έλειψε, αλλά αν είσαι ρεαλιστής νομίζω ότι μπορείς να φέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Όποιος φοβάται, να αγοράσει σκύλο όπως λέμε στην πατρίδα μου. Εγώ έχω δύο… Αυτά που δεν θέλω να δω τους τα έχω πει. Πιστεύω πως με έχουν καταλάβει καλά και είμαι σίγουρος πως δεν θα κάνουν».

Για τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνον και τον Ότο Ρεχάγκελ: «Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει γράψει χρυσή σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για αυτό τον ευγνωμονούμε όλοι. Επί οκτώ χρόνια έφερνε επιτυχίες, πηγαίνοντας την ομάδα τρεις φορές σε τελικά διοργανώσεων. Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, την ακολουθεί και την πιστεύει. Οι συγκρίσεις σε αυτό το σημείο, δεν κάνουν κάτι καλό. Εγώ έχω τη δική μου φιλοσοφία και ο Ρεχάγκελ τη δική του».

Για το πόσο δύσκολο να κάνει το ίδιο με 2004: «Έτσι κι αλλιώς αντικατέστησα τον Ρεχάγκελ το 2010 και όχι το 2004. Από το 2004, τρεις μόνο ποδοσφαιριστές συνεχίζουν μαζί μας. Δεν μπορώ να καταλάβω τον σύνδεσμο που υπάρχει εδώ πέρα. Είναι μεγάλη τιμή που διαδέχθηκα τον Ρεχάγκελ. Νομίζω ότι αυτό το είχα πει απο την πρώτη στιγμή, πως ήταν το όνειρο μου να προπονήσω την Εθνική ομάδα των Ανδρών».