Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το κινεζικό "ναρκωτικό" περιμένουν οι "εθισμένοι"


Όπως o εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες περιμένει να πάρει τη δόση του, έτσι και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ανυπομονούν για άλλη μία ένεση ρευστότητας από την Κίνα.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη, ακόμη και η Ιαπωνία, φαίνεται όλες να έχουν δώσει πάνω κάτω όσες «ουσίες» διέθεταν. Τώρα ελπίζουν ότι η Κίνα θα βγει μπροστά.

Το Πεκίνο έδωσε σίγουρα αυτή την εβδομάδα μια γεύση στις αγορές του τι μπορεί να κάνει, με την εκκίνηση μιας σειράς αντίστροφων συμφωνιών επαναγοράς ύψους-ρεκόρ.

Οι συμφωνίες, που στόχο έχουν τα μειώσουν τα επιτόκια της αγοράς χρήματος και να βοηθήσουν στην άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας που αναπτύσσεται στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ήρθαν μετά τη δημοσίευση μιας σειράς οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ακριβώς πως η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν.

Καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι κινεζικές εξαγωγές παραμένουν σε τροχιά συρρίκνωσης, ο βιομηχανικός τομέας της χώρας πλήττεται τώρα και από νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα κέρδη, που αποτελούν σε μεγάλοβαθμό δείκτη μέτρησης για τον κλάδο στο σύνολό του, μειώθηκαν κατά 3,1% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Συμπληρώθηκε ο πέμπτος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης, σε ένδειξη ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μια ανώμαλης παρά μιας ομαλής προσγείωσης.

Η είδηση ​​ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να κάνει τεράστιες ενέσεις ρευστότητας τόνωσε άμεσα την ψυχολογία στις παγκόσμιες αγορές, με τις μετοχές να παίρνουν την ανιούσα και τα νομίσματα υψηλότερου ρίσκου, όπως το ευρώ, να ανακάμπτουν ελαφρώς.

Αλλά αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές ακόμη είναι το αν οι ενέσεις ρευστότητας είναι απλά το προοίμιο για κάτι μεγαλύτερο, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αναζωπυρώσει την οικονομία, ή αν τα repos αυτής της εβδομάδας ήταν απλώς μια δοκιμή της κεντρικής τράπεζας να παράσχει επαρκή κάλυψη για την αργία της επόμενης εβδομάδας στην Κίνα, όταν οι αγορές θα μείνουν εκτεθειμένες στις εξελίξεις που συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με τη συζήτηση αυτή πέραν της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Κίνας. Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες το μεγαλύτερο διάστημα αυτού του έτους, οι αναλυτές κάνουν υποθέσεις για το αν, πότε και πώς το Πεκίνο θα «χαλαρώσει» και πάλι την πολιτική του.

Άλλη μια μείωση στο ελάχιστο απαιτούμενο όριο ρευστών διαθεσίμων που διακρατούν οι τράπεζες αναμενόταν εδώ και καιρό, αλλά γεννάται ο φόβος ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και τη δημιουργία άλλης μια άκρως επιζήμιας φούσκα στις τιμές  των κινεζικών κατοικιών.

Τα repos αυτής της εβδομάδας μπορεί, αν μη τι άλλο, να έχουν περιπλέξει τη συζήτηση. Ήταν μια προσπάθεια του Πεκίνου να αποφύγει άλλη μια μείωση στο ελάχιστο απαιτούμενο όριο των αποθεματικών; Θα έχουν τα repos τον επιθυμητό αντίκτυπο στην οικονομία; Ή πλέον η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη από ό,τι για τον πληθωρισμό ή τις τιμές κατοικιών; Θα μπορούσε άραγε να προετοιμάζει μια μεγαλύτερης κλίμακας νομισματική χαλάρωση που δεν θα βοηθούσε μόνο την Κίνα αλλά και την παγκόσμια οικονομία;

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτά τα ερωτήματα είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντηθούν, δεδομένου ότι η παλιά «φρουρά» του Πεκίνου είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την εξουσία. Θα είναι η νέα φρουρά πιο δραστήρια όσον αφορά τη χαλάρωση; Θα είναι το 2013 η χρονιά που η Κίνα θα παρέμβει και θα επιχειρήσει να προκαλέσει ανάφλεξη στην παγκόσμια οικονομία;

Ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, η βελτίωση του κλίματος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μοιάζει κάπως πρόοωρη, εκτός βέβαια εάν το Πεκίνο αποφάσισε να δώσε στον κόσμο μια γεύση του τι ετοιμάζει.

©Dow Jones Νewswires

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου